Законите и Конституцията са задължителни за всички български граждани. Големият проблем у нас е, че някои хора мислят, че законите важат само за другите, но не и за тях самите. Това заяви пред журналисти главният прокурор Иван Гешев.

Той направи коментари си заради отказа на Бойко Рашков да приеме призовка и да бъде разпитам по делото за АМ "Хемус". По думите му това показва, че тези които говорят за съдебна реформа и върховенство на закона говорят едно, а правят друго.

Обвинител номер едно бе категоричен, че няма да поиска сваляне на имунитета на Рашков. Той уточни, че за да се случи подобно нещо е нужно да получи предложение от наблюдаващ прокурор, който е събрал достатъчно данни за извършено престъпление.

По темата за отменената наредба за възнагражденията на вещите лица, той посочи, че по този начин се премахва правното основание да им се плаща и така няма да може да се правят експертизи. Призова правосъдния министър да си свърши работата. По думите му така се блокира съдебната система.

Гешев коментира и казуса с проверката на военния съюз - Българско народно опълчение "Шипка". Прокуратурата се е самосезирала и е възложила проверка на ДАНС за евентуални престъпления против републиката, поясни той. Предполага се, че става въпрос за дейност, която защитава чужди национални интереси. Ние сме част от ЕС, не можем да допуснем зловредно руско влияние в България, допълни главния прокурор.

От отговорите на журналистически въпроси стана ясно, че Гешев си спомня, че срещу въпросната организация е имало сигнали преди години, по времето на неговия предшественик Сотир Цацаров, но не е наясно с резултатите от нея.