Софийска градска прокуратура е извършила действия по призоваването на Бойко Рашков във връзка с преписка за лотовете на автомагистрала "Хемус" на 2 декември тази година, но той е отказал да вземе призовката. Това съобщават тази сутрин от прокуратурата и изреждат законовите основания за призоваването на бившия вътрешен министър и настоящ депутат от "Продължаваме промяната".

Призоваването отново на разпит на Бойко Рашков бе обявено след негово интервю, а след това той, отново в интервю, заяви, че няма какво повече да каже на разследващите, тъй като вече се е срещал с тях и очаква просто последващи действия. Случаят касае източване на средства от строителството на АМ "Хемус", по което разследване има вече един обвиняем. Бойко Рашков вече веднъж беше на разпит.

Заради разследването през пролетта на миналата година имаше напрежение между МВР и прокуратурата, които обвиниха полицията в неправомерни действия. Самият Рашков не веднъж е заявявал, че разследването е установило изтичане на средства към централи на политическа партия - ГЕРБ, но според бившия вътрешен министър прокуратурата пази ексуправляващите и я обвини, че е блокирала държавата.

Бойко Рашков няма за какво да ходи пак в прокуратурата

Бойко Рашков няма за какво да ходи пак в прокуратурата

Разследването по аферата АМ "Хемус" трябва да приключи съвсем скоро според Рашков

СГП напомня, че явяването на Рашков пред прокурора и даването на сведения е негово законово задължение, каквото има и всеки друг български гражданин. От прокуратурата напомнят и че съгласно Конституцията и законите на страната, че всеки български гражданин е длъжен да съдейства за разкриване на обективната истина, че е длъжен да се яви, когато бъде призован и да изложи всичко, което му е известно. Напомня се и че прокуратурата може да разпореди принудително довеждане за разпит, а разпорежданията на прокурора са задължителни за държавните органи, длъжностните лица, юридическите лица и гражданите.

От прокуратурата посочват и че според чл. 405, ал. 1 от ЗСВ установява, че "Който не изпълни разпореждане на съдия, прокурор, следовател, държавен съдебен изпълнител или съдия по вписванията, дадено по съответния ред въз основа на този закон, се наказва с глоба от 50 до 2000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание."

СГП призовава политиците да спазват установения законов ред в Република България и посочват, че ако Рашков не изпълни прокурорските разпореждания, ще му бъдат наложени и съответните санкции.

Демерджиев: 9-те лица, привлечени за "Хемус", са високопоставени
Обновена

Демерджиев: 9-те лица, привлечени за "Хемус", са високопоставени

Според него МВР подобрява дейността си и това тревожи Гешев, главният прокурор му пожела успех

Припомняме, че Софийската градска прокуратура образува дело срещу 42-годишния бивш данъчен служител Борислав Колев по подозрението, че е изнесъл в сакове и чували 53 млн. лв. от незаконни схеми при строителството на АМ "Хемус". Няколко дни след това обаче възникна напрежение между прокуратурата и ГДБОП, съответно МВР, по хода на разследването. От прокуратурата дори обвиниха официално шефа на ГДБОП, че е оказвал натиск върху прокурори да освободят от арест обвинения срещу негови показания и свидетелства.

МВР и ГДБОП отхвърлиха обвинението, а лично Бойко Рашков заяви мнението си, че прокуратурата цели да смачка разследването.