Разпитът на вътрешния министър Бойко Рашков се е провел по общия ред, а по искане на свидетеля Рашков не е направен видео- и звукозапис. От прокуратурата дават подробности по провелия се разпит след многобройни медийни запитвания.

По време на разпита му в сградата на СГП днес Б. Рашков в качеството си на свидетел не е посочил никаква конкретика, включително не е посочил и конкретни лица и места, на които евентуално да са предавани и/или укривани парични средства, които са предмет на разследването за изпиране на пари, предназначени за ЛОТ-5 от Автомагистрала "Хемус", заявяват от прокуратурата.

Самият Бойко Рашков е определил изказванията си пред БНР - участието си предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" на Българско национално радио (БНР) от 23.12.2021 г. - като "политически" и е заявил, че "не могат да бъдат други".

Рашков: Парите от "Хемус" са изтичали към ГЕРБ и не е само лот 5

Рашков: Парите от "Хемус" са изтичали към ГЕРБ и не е само лот 5

Нямал доверие в прокуратурата, щяла да каже на Борисов

Припомняме, че ГЕРБ час след изказването на Бойко Рашков го заплашиха със съд за думите му. 

Решението за провеждане на разпит на министър Рашков беше взето от наблюдаващите прокурори именно във връзка с неговото изявление на 23.12.2021 г. в медията, а от прокуратурата отново го цитират: "За мен не е тайна къде са отишли тези пари. Внимателно и с интерес наблюдавам реакциите на някои хора, които живо се интересуват, едва ли не очакват по ефира да кажа докъде сме стигнали, да предприемат едни действия, вероятно едни куфари и да заминат - я за Дубай, или някъде другаде".

Преди разпита Бойко Рашков е бил запознат с правата и задълженията си като свидетел в съответствие с установената в закона процедура за провеждане на разпит и е бил поканен да изложи във формата на свободен разказ всичко, което му е известно във връзка с разследването по делото "Хемус", след което са му били поставени допълнителни въпроси.

Разследването ще продължи съгласно предварително очертания от екипа от наблюдаващи прокурори план за събиране и проверка на доказателства, посочват от прокуратурата.

Прокуратурата отговаря на интервю на Рашков с 4 члена от три закона

Прокуратурата отговаря на интервю на Рашков с 4 члена от три закона

Позиция на СГП, която публикуваме по-долу без редакция

Припомняме, че Софийската градска прокуратура образува дело срещу 42-годишния бивш данъчен служител Борислав Колев по подозрението, че е изнесъл в сакове и чували 53 млн. лв. от незаконни схеми при строителството на АМ "Хемус". Няколко дни след това обаче възникна напрежение между прокуратурата и ГДБОП, съответно МВР по хода на разследването. От прокуратурата дори обвиниха официално шефа на ГДБОП, че е оказвал натиск върху прокурори да освободят от арест обвинения срещу негови показания и свидетелски показания. 

МВР и ГДБОП отхвърлиха обвинението, а лично Бойко Рашков заяви мнението си, че прокуратурата цели да смачка разследването.

Рашков: Прокуратурата пази ексуправляващите и то не само за "Хемус"

Рашков: Прокуратурата пази ексуправляващите и то не само за "Хемус"

Всяка банка при транзакция над 30 000 лева трябва да информира ДАНС