Компанията на Гинка Върбакова "Инерком България" ЕАД окончателно осъди Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Причината е отказа на КЗК през 2018 г. да разреши сделката за придобиването на енергоразпределителното дружество за Югозападна България ЧЕЗ.

Решението на петчленката на Висшия административен съд (ВАС) е от 28 януари 2022 г. и е окончателно, пише "24 часа".

Производството е образувано по жалба на КЗК от 13 май 2021 г. срещу постановеното от тричленен състав на ВАС, с което той връща на комисията преписката за ново произнасяне. 

Съпругът на Гинка Върбакова бил разследван за данъчни престъпления

Съпругът на Гинка Върбакова бил разследван за данъчни престъпления

Цацаров увери, че Върбакови са чисти пред съдебната система

Мотивите на КЗК са, че Върбакова и електроразпределителното дружество за Западна България притежават соларни паркове у нас и след покупката обединеният бизнес може да увеличи своята пазарна мощ и да придобие господстващо положение на българския енергиен пазар. Двете компании обжалваха забраната във ВАС.

След тези доводи Върбакова излезе от бизнеса си със слънчеви централи и поиска наново разрешение да купи ЧЕЗ. КЗК обаче отложи произнасянето си до решението на ВАС по първата жалба.

Едва 4% от българите искат "ЧЕЗ" да е на Гинка Върбакова

Едва 4% от българите искат "ЧЕЗ" да е на Гинка Върбакова

Мнозинството искат държавно "ЧЕЗ"

Междувременно ЧЕЗ обяви, че преговаря с друг кандидат за активите си у нас. През март 2019 г. чешкото издание "Лидове новини" обяви българската компания "Еврохолд" за новия кандидат-купувач на бизнеса на ЧЕЗ в България. Търговците на ток се отказаха от сделката с "Инерком" заради невъзможността на компанията на Гинка Върбакова да изпълни условията по договора, подписан година по-рано.

. Тогава компанията придоби електроразпределителното дружество за 335 млн. евро, а от БСП обявиха, че едно и също лице стои и зад "Еврохолд", и зад Гинка Върбакова.

От сегашното решение на ВАС става ясно, че по делото на "Инерком" срещу КЗК са назначени и изслушани две експертизи, които са показали, че делът на общите фотоволтаични мощности на ЧЕЗ и "Инерком" представляват дял от 2.5%. Те произвеждат 2.7% от соларната енергия в страната, което е много далеч от 15%, за да бъде счетено за възпрепятстване на конкуренцията и господстващо положение.

БСП видя правителството зад Гинка Върбакова

БСП видя правителството зад Гинка Върбакова

Внесли са искане за създаване на комисия в Народното събрание

"Като се е произнесла направо с решение, с което е забранила концентрацията между предприятия, която да се осъществи чрез придобиване на контрол от страна на "Инерком България" ЕАД върху предприятията от групата на "ЧЕЗ" а.с. в Република България, КЗК е нарушила предвидената в закона процедура. Правилно посоченото нарушение е квалифицирано от първоинстанционния съд като съществено, тъй като, от една страна, са нарушени процесуалните права на жалбоподателя, а, от друга - ако нарушението не беше извършено, е можело да се стигне до друг резултат", гласят мотивите на върховните съдии.

"Еврохолд" отрича да има скрит инвеститор зад покупката на ЧЕЗ

"Еврохолд" отрича да има скрит инвеститор зад покупката на ЧЕЗ

Сделката била политически защитена