"Българската прокуратура не се занимава с разследване на финансиране на партии и политици. За съжаление, за разлика от САЩ, в България не се приема закон за лобизма". Това заяви главният прокурор Иван Гешев по време на изслушването си в правна комисия относно скандала Nexo.

Той обясни, че това е едно мащабно разследване, започнало през септември след информация, постъпила в ДАНС. Не може да отговори дали има постъпило искане от страна на САЩ.

Гешев посочи, че се работи с международни партньори и "всичко това е започнало в САЩ".

"Това, което не знаете, е, че в следващите дни ще се свържа с главния прокурор на Ню Йорк. Разчитаме на помощ от нашите партньори и да получим информация за пострадали лица, ако има такива", каза още той.

Иван Гешев очаква добро взаимодействие със САЩ по случая Nexo

Иван Гешев очаква добро взаимодействие със САЩ по случая Nexo

Увери медиите, че няма имение, което да има нужда от градинар

"Водим преговори с едни от водещите одиторски компании в света, ще се обърнем за целево финансиране от правителството за експертизи. Ще поискаме финансиране чрез ВСС, защото това са скъпи експертизи. Сигурен съм, че правителството, което и да е то, ще има интерес да се стигне до истината. Ще трябва специализирана помощ и компетентност, каквато няма в България", подчерта главният прокурор.

Гешев информира и че "категорично" са установени транзакции от руска борса за търговия с крипровалути и има 23 директни транзакции, което е заобикаляне на санкциите срещу Русия. Има две директни транзакции към акаунт, ползван от свързан с "Хамас", Махмуд Мохамед", цитира името Гешев.

Евродепутатите от ДПС зоват за мерки в ЕС срещу финансиране на партии от криптофирми

Евродепутатите от ДПС зоват за мерки в ЕС срещу финансиране на партии от криптофирми

Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Атидже Вели сезираха ЕК за скандала с NEXO

Според Гешев има данни за трансфери на средства към лични сметки на част от обвиняемите лица.

"Надявам се този случай да не се ползва политически от когото и да е", надява се Гешев.

Гешев отбеляза, че се правят инсинуации, че моментът на акцията е избран заради третия мандат. Той добави, че през последните години България непрекъснато е или преди избори, или след избори, или в предизборна кампания, а прокуратурата не можело да се съобразява с това. Той каза, че депутатите могат да приемат промени в законодателството, с които да въведат "иновативен подход" - депутатите да дават разрешение за начало на разследването спрямо подходящия политически момент.

Споровете за Nexo: От финансирането на партиите до Пеевски и кръга "Капитал"

Споровете за Nexo: От финансирането на партиите до Пеевски и кръга "Капитал"

Депутатите започнаха дебати по създаване на Временна парламентарна комисия, която да разследва скандала с Nexo