В София и страната затварят аптеки от големите вериги.

Това каза Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, цитиран от БНР.

Това според него се дължи най-вече на новия Закон за лекарствените продукти в хуманната медицина, който постанови, че собственици на аптеки могат да бъдат само фармацевти.

Гратисният период за изпълнение на това изискване изтича на 13 април 2008 г., напомни Костов. Аптеките обаче затварят отсега, а проблемите са комплексни - икономически и законови, и свързани с новата наредба за намаляване на надценките.

Всичко това прави нерентабилно съществуването на такива обекти и води до тяхното затваряне, коментира председателят на асоциацията на собственици на аптеки.

В момента в София затварят аптеки, които повече от 40 години са такива - например 8-ма аптека на площад „Славейков", аптеката под Министерство на здравеопазването, каза Николай Костов.

Общо десетина аптеки вече са затворили врати в столицата, в провинцията също има, твърди той. Костов очаква този процес да се ускори през последните два-три месеца преди 13 април.

„Ние се борим всячески, писахме писма до къде ли не, включително до Европейската комисия, комисията за защита на конкуренцията, всички парламентарни групи", каза Николай Костов и допълни, че е възможно България да стане четвъртата държава, срещу която ще се води дело в Европейския съд заради рестрикции по отношение на аптеките.