Горските инспектори и униформени полицаи заловиха системен нарушител, който за пореден път е бракониерствал в района на ботевградското село Трудовец, съобщиха от агенцията по горите.

Дежурните инспектори от регионалната дирекция в София са правели проверка сутринта в землището на Трудовец. Там засекли да се движи високопроходимото возило, натоварено с дърва.

Горски в Берковица спипаха системен бракониер

Горски в Берковица спипаха системен бракониер

Дървесината била без маркер, а шофьорът нямал билет

Опитали да го спрат, но водачът най-нагло настъпил газта и се опитал да избута техния автомобил, като така сериозно застрашил живота и здравето на горските.

След като видели, че ще се изправят срещу агресивен и нагъл апаш, инспекторите се обадили за подкрепление на полицията в Ботевград. Дежурна патрулка пристигнала и най-после успели да спрат и задържат бракониера на дърва.

При последвалата проверка станало ясно, че не само дървата, които натоварил, са незаконно сечени, но и че возилото му е без гражданска, а самият наглец няма дори книжка.

Когато направили справка с диспечерите в районното, униформените разбрали, че са задържали стар познайник, който 28 пъти е бил засичан по време на същото престъпление. Само за последната година има 4 акта. За днешното му изпълнение се е сдобил с 6 нови, написани и от горските, и от полицаите.

Автомобилът и дървесината са задържани.

Масово бракониерстват дърва до язовир Копринка

Масово бракониерстват дърва до язовир Копринка

Студът поднови незаконната сеч

От агенцията по горите в последно време не веднъж са се оплаквали, че имат стотици подобни случаи, но дори задържането на местопрестъплението не спира бракониерите, защото единствената санкция за нарушенията е глоба. В повечето случаи актовете остават неплатени. Затова горските настояват да се направи промяна в Наказателния кодекс, с които да се инкриминира бракониерството на дървесина.