През август и септември месец имахме по 1500 предотвратени опита за денонощие на мигранти, сега са не повече от 400. Данните представи шефът на "Гранична полиция" Антон Златанов пред БиТиВи.

Тази година беше рекордна по мигрантски натиск - с около 50% по-висок от миналата година. А миналата година мигрантският натиск е бил по-висок от по-миналата. Тенденцията е към увеличаване на мигрантския натиск. Тази година 50 хил. души не са допуснати - има над 150 хил. предотвратени опита за преминаване на границата.

Златанов допълни, че е подобрена комуникацията с турските власти, а през две седмици се правят срещи на високо ниво с тях. "Действията са ни координирани. Постигнахме по-голям от очаквания от нас ефект - октомври месец е пиковият всяка година.

През топлите месеци мигрантите преодоляват пътя от Сирия и Афганистан през Турция до българската граница. Обикновено през октомври има най-голям мигрантски натиск. Този натиск сега спадна. През август и септември имахме по 1500 предотвратени опита за денонощие, сега са не повече от 400 на денонощие", каза още той.

По думите му почти всички мигранти се залавят на границата. Самите австрийци, нидерландци и европейци, които идват на границата да ни инспектират, в момента са впечатлени от работата и организацията там, каза още главен комисар Златанов.

Рекорден наплив на мигранти към България

Рекорден наплив на мигранти към България

Очаква се забрана за влизането на автомобили с руска регистрация