Председателят на НС Росен Желязков и председателят на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка инспектираха българо-турската граница. Двамата посетиха граничния пункт "Капитан Андреево", съобщава БТА.

Желязков посочи, че са осуетени хиляди опити за нелегално преминаване на границата. По думите му опазването на границата е голямо предизвикателство и общоевропейски ангажимент. Главният секретар на МВР Живко Коцев изтъкна, че са се увеличили със 75% наказателните производства, свързани с трафика на хора.

Соботка подчерта, че Австрия цени усилията, които страната ни полага за опазването на външната граница на ЕС. Той поясни, че България е важен партньор. Той допълни, че очаква от Турция също да поеме и да изпълни задълженията си.

Соботка и Желязков посетиха участък от сухоземната държавна граница с Турция, където разгледаха инженерното възпрепятстващо съоръжение и системите за наблюдение. Зам.-директора на "Гранична полиция" Радослав Кукелов ги запозна с контрола и мерките за предотвратяване на опитите за незаконно влизане в България.

На ГКПП "Капитан Аднреево" Желязков и Соботка наблюдаваха в реално време обработването на документите и извършването на граничния контрол на преминаващите превозни средства и лица.

По време на визитата си в България Волфганг Соботка ще се срещне и с президента Румен Радев, с премиера Николай Денков и с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

Припомняме, че Австрия и Нидерландия са двете страни, които отказват да пуснат България в Шенген. Двете държави останаха непреклонни дори след като председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в годишната си реч призова за приемането на България и Румъния в Шенген. България се надява да получи зелена светлина през декември.

Зам.-председател на ЕК: Убеден съм, че до края на годината ще имате "да" за Шенген
Обновена

Зам.-председател на ЕК: Убеден съм, че до края на годината ще имате "да" за Шенген

България и Румъния са постигнали значителен напредък по противодействие на нелегалната миграция