20 кг бижутерия от благородни метали са конфискували митничари на Аерогара София. Бижутата са пренасяни от италиански гражданин, пътуващ с директен полет до Рим.

Той се опитал да премине през „зелен коридор" и по искане на Гранична полиция, митническите служители извършили щателна проверка.

В три куфара, пренасяни като ръчен багаж, митничарите открили общо 368 артикула - различни по вид обици, гривни, колиета, пръстени, някои от които с камъни.

Митническите служители измерили, че златните бижута и слитъци са с тегло 15 кг, а сребърните бижута с тегло 5 кг.

Според откритите фактури общата стойност на задържаните накити е 270 901 евро, като за златото е открита фактура за 260 901 евро, а за среброто - за 10 000 евро.

Пътникът заявил, че бижутата са негови и че ги връща в Италия, откъдето ги е донесъл при пристигането си. Той представил документ за общностен статут на стоката, но в него фигурирал номер на друга фактура.

Тъй като не е попълнена валутна декларация и липсват документи, доказващи недвусмислено произхода на бижутата, срещу 26-годишния италиански гражданин с инициали А.В. е съставен акт. Златото е задържано.

За случая е уведомена Софийска градска прокуратура.