Митнически служители задържаха около 5 килограма хероин и над 1 кг кокаин при две отделни проверки на ГКПП "Калотина", съобщава Агенция митници.

На 16.04.2023 г. на граничния пункт пристигнал товарен автомобил, пътуващ от Турция за Босна и Херцеговина. Превозното средство било селектирано за проверка. При сканиране с рентген било установено, че в кабината на водача има чанта със съмнителна плътност.

В хода на физическата проверка митническите служители открили пет пакета, опаковани с тиксо, съдържащи прахообразно вещество. Направеният полеви наркотест установил, че веществото е хероин. Общото количество на наркотика е 4.834 килограма.

В същия ден бил спрян за проверка още един товарен камион, пътуващ от Турция за Босна и Херцеговина. По време на щателната проверка на превозното средство митничарите открили един пакет, опакован с тиксо.

Полевият наркотест установил, че веществото е кокаин. Общото му тегло е 1.194 килограма.

По случаите са образувани две досъдебни производства.

По-късно от прокуратурата съобщиха, че в качеството на обвиняеми са привлечени три лица - гражданите на Босна и Херцеговина М.Ш. (на 40 години), А.А. (на 47 години) и М.Р. (на 43 години).

С постановление на прокурор извършителите на престъпленията са задържани за срок до 72 часа. Предстои да бъдат внесени в съда искания за вземане на мерки за неотклонение "задържане под стража" спрямо обвиняемите лица.

Хванаха 6.5 кг кокаин на "Капитан Андреево"

Хванаха 6.5 кг кокаин на "Капитан Андреево"

Наркотикът бил укрит в кабината на товарен автомобил