Трима души са хванати да превозват четирима нелегални мигранти. Сред каналджиите са военнослужещ и жена, бременна в 7-мия месец, съобщи БНТ, позовавайки се свои източници.

Полицаите се изненадали, че сред участниците в престъплението има и бременна жена. Предполага се, че другите двама трафиканти са разчитали присъствието й да ги спаси от органите на реда при евентуална проверка.

По-късно от държавното обвинение съобщиха, че Военно-окръжната прокуратура в Пловдив е привлякла към наказателна отговорност за подпомагане на граждани на Сирия да пребивават незаконно в страната военнослужещия с инициали Д.Д., който е ефрейтор в поделение в област Пловдив и е на 40 години, и две цивилни лица - Г.Б., на 25 години, и 39-годишната И.П. Тримата са обвинени за това, че на 10 март 2023 г. противозаконно са подпомогнали 8 граждани на Сирия да пребивават незаконно в страната, като са ги превозвали от град Любимец до землището на Хасково - престъпление по чл. 281, ал.2, т. 1 и т. 5, вр. ал. 1, вр. чл. 20 ал.2 от Наказателния кодекс.

Полицията хвана претъпкан бус с мигранти на АМ "Струма" край София

Полицията хвана претъпкан бус с мигранти на АМ "Струма" край София

Били са натъпкани в превозното средство един върху друг, возил ги е 20-годишен българин

Около 17.00 ч. в петък в района на Хасково полицейски патрул спрял за проверка лека кола "БМВ", управляван от военния. Тя се движела като пилотна кола пред пътуващия отзад автомобил "Фолксваген Голф", управляван от жената, която била в напреднала бременност. В колата, която тя шофирала, се намирали четирима граждани на Сирия. С тях пътувал и 25-годишният Г.Б. Установено е, че същия ден Г.Б. превозвал други четирима чужденци, също сирийжи, с лек автомобил "Ауди", но колата му се повредила и той ги оставил в района на парк "Кенана" край Хасково. По тази причина той се преместил в Голфа.

Мигрантите били качени в автомобилите от района на Любимец и са пътували към София. Те преминали нелегално през "зелена" граница с Турция.

Обвиняемите Д.Д. и Г.Б. са били задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. На 13 март 2023 г. по искане на Военно-окръжната прокуратура в Пловдив съдът им е наложил мярка за неотклонение "задържане под стража".

При предявяването на обвинението за жената е определена парична гаранция от 5000 лева предвид здравословното й състояние.

Разследването продължава.