Съдия Йордан Раденков от Агенцията по вписванията е арестуван за подкуп и пране на пари при съвместна реализация на спецзвеното "Антикорупция" към Софийската градска прокуратура и ГДБОП.

Раденков бил задържан в момент на получаване на пари, за да извърши действия по служба. Парите са били получени от представители на кантори. Целта била Раденков да издаде удостоверения за тежести. В други случаи пък парите били, за да удостовери по-бързо, че сделката е вписана.

На брифинг в Съдебната палата градският прокурор на София Емилия Русинова изтъкна, че едната кантора е на нотариус Габриела Йорданова, а другата на нотариус Цветелина Гечева.

Във вчерашния ден той е получил два плика с пари на обща стойност 1050 лева.

Арестуваха заради подкупи съдия от Агенцията по вписвания
Обновена

Арестуваха заради подкупи съдия от Агенцията по вписвания

Разпитват се свидетели

Към момента Раденков е обвинен за сумата, която е установена във вчерашния ден. Възможно е обаче той да бъде обвинен и за по-голяма сума, тъй като в дома му са намерени общо 35 хил. лева. Парите били в пликове за писма, които Раденков криел в картини в дома си и на други тайни места.

Използвани са СРС-та, от които е установено, че именно в такива пликове той е получавал подкупите. Съдията по вписванията бил наблюдаван повече от 4 месеца. Установено е, че той ежедневно е извършвал такива действия.

Спрямо него ще бъде взета мярка за задържане до 72 часа, като тази седмица прокуратурата ще поиска за него постоянен арест.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов обяви, че са получили информация за корупционни практики, които въпросният съдия упражнявал още през октомври 2016 г.

По думите му, критичният момент по случая били последните 2 седмици, тъй като Раденков променил стереотипа на действие по корупционните схеми.

Вчера са били задържани и други лица, които обаче са били разпитани и пуснати.

Според разследващите тарифата била утвърдена. Искали се средно по 50 лева за издаване на удостоверение.

Разследването е започнало през февруари.