Всички доказателства и факти по досъдебното производство по обвиненията срещу Васил Божков се проверяват, както това се прави както за доказателства, които разобличават обвиняемия или отегчават неговата отговорност, така и доказателства, които оправдават обвиняемия или смекчават отговорността му. Това уверяват от прокуратурата, като от прессъобщението им от днес става ясно и че освен финансовият министър Владислав Горанов, който сам преди време го обяви, по досъдебното производство като свидетели са разпитани и народният представител и председател на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова, така и премиерът Бойко Борисов. Самият Владислав Горанов е бил разпитван два пъти, става ясно от прессъобщение на прокуратурата.

От Държавна агенция "Национална сигурност" са установили, че "УниКредит Булбанк" АД не е уведомявала САД "Финансово разузнаване" при извършване на плащания на суми над 30 хил. лв., съгласно ЗМИП. Установено е, че тегленията на каса в брой от пълномощници от сметки на Божков, в последствие са му били предоставяни лично, единствено и само на него в офис на ул. "Московска" 43 в столицата.

По досъдебното производство са изготвени и молби за правна помощ, както и Европейски заповеди за разследване, които са изпратени до страни членки на Европейския съюз.

Прогнозата на прокуратурата - над 10 000 ценности от музея на Божков

Прогнозата на прокуратурата - над 10 000 ценности от музея на Божков

Достъпът до сградата и помещенията се осигурявал от служители на фондацията, които единствени разполагали с ключ

Всички събрани доказателства подлежат на внимателна проверка, независимо дали същите са посочени под формата на комикси в социалните мрежи или по друг начин. Лична преценка на всеки обвиняем или подсъдим е да прецени по какъв начин да реализира своята защита в хода на досъдебното и съдебното производство.

От прокуратурата посочват още, че действията по разследването и в сградата на "НОВЕ ИНТЕРНАЛ" ЕООД на ул. "Московска" №43. До момента са намерени и иззети по предвидения законов ред 3610 предмета, притежаващи признаци на движими културни ценности. Очаква се прогнозният им брой да надхвърли 10 000. От прокуратурата вече два пъти разпространяват снимков материал от иззетото и описаното, като и днес представят такъв.

Спецпрокуратурата открива ценности в мазето на Васил Божков

Спецпрокуратурата открива ценности в мазето на Васил Божков

Те не са били съхранявани както тряба и не са реставрирани

Снимка 484767

Източник: пресцентър Прокуратура