Постоянната конференция на прокурорите, занимаваща се с организирана престъпност и корупция, е излязла с нарочен акт, който реагира на закриването на спецправосъдието. Документът е подписан от 12-те държави членки.

Този акт е в интерес, както на българското общество, така и на цялото европейско семейство, заяви на брифинг ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова. Тя изведе основните акценти в документа:

Постоянната конференция на прокурорите единодушно подкрепя работата на специализираната прокуратура до момента в сегмента организирана престъпност и корупция, както и усилията, полагани до момента от страна на България за постигане на резултати.

Всички прокурори на държавите-членки на Постоянната конференция смятат, че със закона, с който е закрито спецправосъдието в България, се нарушават основни принципи на ЕС, както и че се намира в противоречие с разпоредби на конвенцията на ООН за трансграничната престъпност и корупцията. Затова е смятат, че закриването на специализираните органи в България води до несигурност с оглед на висящите дела, а и всъщност ще затрудни и тяхната работа в този сегмент, заяви Маджарова.

Тя заяви, че е притеснително това, че със закриване на спецправосъдието ще се създаде правен хаос. Ще има и проблем със издаването на разрешения за специалните разузнавателни средства.

Маджарова заяви, че и в момента специализираната прокуратура и съд работят - това се налага, тъй като непрекъснато има дела от тяхната компетентност.

Президентът и правосъдният министър подписаха указ за закриване на спецправосъдието

Президентът и правосъдният министър подписаха указ за закриване на спецправосъдието

Това обяви Надежда Йорданова във Фейсбук

Прехвърлянето и разпределянето на дела ще създаде правен вакуум, а и ще блокира работата на останалите прокуратури и съдилища, тъй като никой друг няма такъв обхват и широк поглед, както и такава компетентност, обоснова се Маджарова, обяснявайки, че именно и само спецпрокуратурата може да обхване с поглед едно дело от типа на организираната престъпност, която работи в няколко области.

Припомняме, промените в Закона за съдебната власт, с които се закриват специализираните съд и прокуратура, бяха обнародвани в Държавен вестник в края на април месец и ще влязат в сила след 3 месеца.

Главният прокурор Иван Гешев ги атакува и пред Конституционния съд.

В Постоянната конференция участват Националната дирекция "Антимафия и борба с тероризма" на Италия, специализираните прокуратури на България, Сърбия, Словения, Северна Македония и Черна гора, Службата за борба с корупцията и организираната престъпност на Република Хърватска, прокуратурите на Босна и Херцеговина, Албания и Унгария, както и Националното бюро "Антикорупция" на Румъния. Гърция бе приeта като 12-ти член на организацията.

Край на специализираното правосъдие, 122 гласа "за"

Край на специализираното правосъдие, 122 гласа "за"

Точно една година след първото внасяне на законопроекта за това