Виждам политическа игра и от МВР, и от прокуратурата. Това заяви пред БНР Филип Гунев, експерт по сигурност и борба с корупцията и заместник-министър на вътрешните работи в три правителства.

По негови думи и от двете страни има непрофесионално държание.

Една от основните цели на новото правителство е главният прокурор да бъде отстранен и виждам действия в тази посока - да го дискредитират по такъв начин, че да се направи отстраняването му по-лесно политически приемливо за по-голяма част от хората, отбеляза той.

Според него има политическа воля за това. Юридически обаче не бил сигурен по какъв начин ще стане.

Иван Гешев: Води се война срещу прокуратурата

Иван Гешев: Води се война срещу прокуратурата

Натиск върху магистрати да извършат престъпление срещу правосъдието

Гунев посочи, че от страна на прокуратурата се прави шоу, че им бил оказван натиск. Той обаче подчерта, че трудно може полицията да оказва натиск на държавното обвинение.

"Дори да е имало неправомерен език, със сигурност изглежда да се преувеличава от прокуратурата. Прокуратурата винаги може да стъпи на врата на полицията. От МВР получаваме анонси, че заради едно отказано процесуално действие цялото дело се разпада, което, ако е така, не си вършат както трябва работата и не са намерили други доказателства, а чакат един човек да им разкаже", коментира ситуацията той.

Рашков: Прокуратурата пази ексуправляващите и то не само за "Хемус"

Рашков: Прокуратурата пази ексуправляващите и то не само за "Хемус"

Всяка банка при транзакция над 30 000 лева трябва да информира ДАНС

Според него, докато не бъде отстранен Иван Гешев, войната между МВР и прокуратурата ще е непродуктивна и няма да води до ефективна борба с корупцията.

МВР и прокуратурата ще правят някакви действия, но присъди едва ли ще видим скоро, прогнозира експертът.

Той бе категоричен, че борбата с корупцията със сигурност не може да стане по начина, по който ни се обещава, докато не се постигне баланс и примирие между двете институции.

Гунев заяви, че там, където няма засегнат политически интерес, борбата с престъпността върви.

За постигане на конституционно мнозинство в парламента експертът допусна да се стигне и до "махленски пазарлък" с ГЕРБ от типа "ние ще махнем Бойко Рашков, вие ще махнете Гешев".

Гешев на влизане в НС: Щом не ни харесват, значи си вършим работата

Гешев на влизане в НС: Щом не ни харесват, значи си вършим работата

Прокуратурата била готова да участва във всякакъв експертен разговор в интерес на гражданите