Нормално е политиците да не харесват прокуратурата. Щом не ни харесват, значи си вършим работата. Това коментира на влизане в Народното събрания главният прокурор Иван Гешев.

Обвинител номер едно подчерта - държавното обвинение е готово да участва "във всякакъв експертен разговор, който е в интерес на българските граждани".

Гешев коментира и обвиненията на вътрешния министър Бойко Рашков, че прокуратурата пазела бившите управляващи от наказателна отговорност.

"Кажете ми едно нещо, което г-н Рашков е казал, което е истина, и тогава ще ви отговоря", лаконичен бе на въпрос на News.bg обвинител номер едно.

Иван Гешев: Води се война срещу прокуратурата

Иван Гешев: Води се война срещу прокуратурата

Натиск върху магистрати да извършат престъпление срещу правосъдието

Даде и коментар относно казуса с Борислав Колев - единственият обвиняем за източените милиони от АМ "Хемус". Той скара ГДБОП и Прокуратурата, след като антимафиотите са поискали мярката му за неотклонение да бъде преквалифицирана в по-лека. Това категорично бе отказано от страна на прокурорите, които определиха искането като натиск. Имало и "заплахи и обиди" към обвинителите, заявиха от Софийската градска прокуратура на пресконференция.

"Няма неразбирателство. Има незаконен и неправомерен натиск, като е вероятно да се осъществи престъпление срещу правосъдието. Това е много важно да се каже", остър бе Иван Гешев.

Прокуратурата обвинява ГДБОП в натиск по разследването на аферата "Хемус"

Прокуратурата обвинява ГДБОП в натиск по разследването на аферата "Хемус"

Разследващи искали по-леко обвинение за Колев в замяна на показанията му

"Те искат да бъде смачкано делото, да бъде освободен обвиняемия, да не се протестира мярката му пред Апелативния съд и да му бъде разрешено да пътува в чужбина, където е вероятно да се укрие. Отделно, той в няколко разпита писмено е заявил, че не иска да дава показания. Отделно, разследващите органи твърдят, че е забавен разпитът от прокурорите. Разпит се прави от разследващите, не от прокурорите", подчерта още той.

Друга лъжа, смята Гешев, било, че прокуратурата не съдействала на разследващите. "Според българския закон разследването съдейства на прокуратурата, а не обратното."