Главният прокурор Иван Гешев недоумява от исканията да си подаде оставката.

Пред журналисти, след участието си в конференция "Съдебна реформа. Специализирано правосъдие", той запита какво е направила прокуратурата, което да не са очаквали българските граждани.

Гешев повтори и тезата си, изказвана от него вече многократно - щом политиците искат оставката на главния прокурор, значи прокуратурата работи много добре. Притеснително щяло да бъде, ако харесвали прокурорите. "Нашата работа като прокурори не е да ни харесват, а ако ни харесват, значи сме си объркали професиите. Ние не сме актьори", категоричен бе обвинител номер едно.

Гешев призна, че най-вероятно е допуснал грешки с определени кадрови решения, но не назова конкретно кои. Той би се оттеглил от поста главен прокурор, когато прецени, че не е полезен на прокуратурата и че във всички тези лъжи, които се изсипват, има нещо вярно.

Иван Гешев ще иска КС да обясни правомощията му

Иван Гешев ще иска КС да обясни правомощията му

И се оплака, че реално има по-малки правомощия в сравнение с европейските колеги

Той разкри още, че прокуратурата е притеснена за това, че между институциите се води война, но не по вина на самата прокуратура, а тази война прераства в лична вендета, в репресии срещу роднини на магистрати. Гешев отказа да даде подробности по твърдението си какви са репресиите срещу роднини на прокурори, заяви само, че никога не е мислил, че министерство, което няма нищо общо с МВР, ще се занимава със събиране на доноси срещу магистрати.

Обвинител номер едно изтъкна, че се възраждат забравени вече неща, след като били въведени в нормални граници. Гешев се надява да работи добре с всички служби и с МВР. За това, че някой не харесва главния прокурор или някой не харесва някой друг - не трябва да се водят лични и персонални двубои, а да се работи в интерес на българското общество.

Гешев не дава България да се превърне в Древния Рим за шепа богоизбрани

Гешев не дава България да се превърне в Древния Рим за шепа богоизбрани

Главният прокурор вижда още дълъг път, преди да станем истинска европейска правова държава

Главният прокурор и прокуратурата нямат лични битки, а имат битки срещу престъпността. Персонализиране на отношенията между институциите може да доведе до един резултат - уронване на престижа на държавността, а цената ще платят българските граждани, предупреди още веднъж Гешев.

На въпрос за това как би коментирал твърденията, че по Плана за възстановяване и развитие няма да получим средства, докато не се проведе реформа в правосъдието, Гешев го определи като поредната политическа лъжа. Лъжа е, че Планът за възстановяване касае персонално главния прокурор, посочи той.

По темата за съдебната реформа Гешев се сети за вица за казана в ада и за това защо нямало храна около него.

Гешев отказа да коментира фалшивите новини, че разполагал с определи сметки, както и че по делото КТБ нищо не се е случило.

Смяната на главния прокурор в момента - почти невъзможна?

Смяната на главния прокурор в момента - почти невъзможна?

Гешев имал пълен контрол върху настоящия състав на ВСС