В Окръжната прокуратура в Добрич вече е определен прокурор, който пряко следи сигнали за агресия срещу медици, съобщиха от Апелативната прокуратура - Варна.

Жена нападна медицинска сестра в Горна Оряховица

Жена нападна медицинска сестра в Горна Оряховица

Пациентката буйствала, ругала и обиждала

Това стана след среща в Добрич за създаване на механизъм за реакция и мерки за реакция при престъпления от общ характер срещу медици. Тя бе в изпълнение на заповед на главния прокурор Сотир Цацаров по изпълнение на споразумение между Прокуратурата на Република България и Министерството на здравеопазването.

Мъж преби акушерка, минути след като стана баща

Мъж преби акушерка, минути след като стана баща

Искал на всяка цена да вземе плацентата, не попитал за бебето и майката

На разговора присъстваха представители на МБАЛ - Добрич, Центъра за спешна медицинска помощ и ОД на МВР. На нея са били обсъдени мерки за реакция и изработване на механизъм при установяване на данни за престъпления от общ характер срещу медици от болниците и спешните медицински центрове.

Звената на Центъра за спешна медицинска помощ - Добрич, разполагат с паникбутони, записващи камери и имат договори с охранителни фирми. На координационната среща в Окръжната прокуратура в Добрич се е взело решение как да се действа в конфликтна ситуация по време на лекарски дежурства, която изисква намесата на органите на полицията.

След обаждане на мястото на инцидента ще се изпращат полицейски патрули и ще бъдат уведомявани разследващ полицай и дежурен прокурор. Филиалите на Центъра за спешна медицинска помощ в Тервел, Каварна и Шабла също ще уведомяват оперативната дежурна част или местните районни управления на МВР.

Арестуваха мъж, набил медицинска сестра в Пловдив

Арестуваха мъж, набил медицинска сестра в Пловдив

Бащата е в ареста за 72 часа

Всяка институция ще разполага с актуални телефони на компетентния да реагира орган, както и с отговорен служител, към когото да се обръщат органите на полицията и разследването, обясняват от окръжната прокуратура.

Припомняме, вчера в София бе определен прокурор, който да следи за нападенията над медици. По-рано през деня бе освободен срещу гаранция от 1000 лева мъж, който в петък наби медицинска сестра в пловдивската болница "Свети Георги".