Заявления за издаване на български лични документи може да се подават и преди изтичане срока на валидност на притежаваните документи, съобщиха от МВР.

Гражданите могат да подават заявления за лична карта и/или паспорт във всяко районно управление, звено "Български документи за самоличност", на територията на областната дирекция на вътрешните работи по постоянен адрес. В рамките на работното време на съответните звена, гражданите могат да направят избор на по-удобно или предпочитано от тях звено БДС на територията на областта по постоянния им адрес. Съответно, готовите документи се получават в същото звено, където е подадено заявлението.

В салоните за прием на заявления в определен/и период/и от време се извършва дезинфекция във връзка с разпоредените здравни противоепидемични мерки, припомнят от МВР.

Считано от 01 декември 2021 г. дирекция "Български документи за самоличност" (БДС) въвежда следното работно време на звената БДС към Столичната дирекция на вътрешните работи и дирекцията, осъществяващи административно обслужване на гражданите - прием на заявления за издаване на български лични документи:

звената БДС в районните управления (РУ) на територията на София:

- в делнични дни от 08.00 ч. до 17.45 ч. без обедна почивка, с единично прекъсване на работа за дезинфекция с оглед спазване на противоепидемичните мерки;

- в съботни дни - по график две дежурни звена от 08.30 до 14.30 ч.;

отдел БДС-СДВР, с адрес: бул. "Княгиня Мария Луиза" № 48

- в делнични дни от 08.30 ч. до 17.30 ч., с прием на заявления за издаване на лични карти и паспорти с такса за експресна услуга; единично прекъсване на работата от 13.00 ч. до 13.30 ч. за дезинфекция с оглед спазване на противоепидемичните мерки;

- всички съботни дни от 08.30 ч. до 14.30 ч., с прием на заявления за издаване на лични карти и паспорти с такса за експресна и обикновена услуга;

Дирекция "Български документи за самоличност", с адрес бул. "Княгиня Мария Луиза" № 48

- в делнични дни от 08.30 ч. до 17.30 ч.; единично прекъсване на работата от 13.00 ч. до 13.30 ч. за дезинфекция с оглед спазване на противоепидемичните мерки.