Икономическите дела в Страсбург изместиха полицейските. Това заяви адвокат Михаил Екимджиев във Варна по време на семинар, посветен на Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи, информира dnesplus.bg.

Според него най-масовите дела в Европейския съд, заведени срещу България от нейни граждани, доскоро бяха свързани с продължителността на задържането под стража и безкрайните съдебни процеси.

Сега най-многобройни са данъчните, приватизационни и реституционни дела, при които обезщетенията стигат до стотици хиляди и милиони евро.

По думите му Съдът в Страсбург е заливан от десетки хиляди дела на източноевропейци, което изключително затруднява работата му.

Екимджиев допълни, че голяма част от българските жалби са вследствие на лошите български закони - касаещи СРС-тата, реституцията, НПК, ДПК и др.

По думите му вътрешният министър Цветанов разпореждал използването на СРС-та и упражнявал някакъв контрол, докато гражданите нямали никакви възможности да получават информация и да защитават правата си в случай на неправомерно следене.

Към Народното събрание има специална подкомисия, за която няма никакъв регламент, а тя трябва контролира над 10 000 СРС-та годишно, каза Екимджиев.

Той даде като пример негов клиент, който се опасявал, че е обект на неправомерно преследване от държавните органи и се обърнал към комисията, но от там му отказали всякаква информация с мотива, че още нямат деловодство.

Виждаме, че Биг Брадър навлиза все повече в нашия живот, заключи адвокатът.