"Докладът по механизма за сътрудничество и проверка мога да ви уверя, че ще е справедлив и обективен. Не мога да предскажа точно какво ще има, но смятам, ще е справедлив, ще има оценката за напредъка и ще бъдат направени препоръки." Това заяви еврокомисарят по правосъдие Вера Юрова по време на пресконференция след годишната министерска среща ЕС-Западни Балкани в областта на правосъдието по време Естонското председателство на Съвета на ЕС.

Юрова добави, че не знае дали ще отпадне мониторингът, но припомни, че председателят на Еврокомисията Юнкер е заявил, че това е неговото желание. Решението за това ще се базира на резултатите от реформите.

Очаква се докладът да излезе средата на ноември. Правосъдният еврокомисар подчерта, че по време на срещата са говорили за отчетността и за правната помощ между страните. По думите ѝ за да има успешна борба с корупцията трябва да има добро сътрудничество, а ЕК се ангажира да подпомага държавите от Западните Балкани.

Относно реформата в Прокуратурата, Юрова заяви: "Всеки път когато се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров има убедителни знаци за напредък. След това виждам цифри и резултати и в мен се появява съмнение, че е така. Нека изчакаме доклада и видим обективната информация."

Урмас Рейнсалу, министър на правосъдието на Естония, заяви, че вижда разлика между страните с развита демокрация и страните от Западните Балкани. Затова и акцентът е бил върху прозрачността на съдебните им системи, тъй като това е от съществено значение за борбата с корупцията.

Западните Балкани ще бъдат подкрепени с финансова помощ и експерти в развитието на системи за електронно управление на делата. Това ще намали забавянето им.

"Приключение е една държава да бъде в ЕС и ние и България сме приключенци.", добави Рейнсалу. На пресконференцията присъства и българският еврокомисар Мария Габриел.

Правосъдният министър Цецка Цачева обяви, че основният акцент на срещата е бил реформирането на правосъдните системи на страните от Западните Балкани.