358 хиляди са регистрираните огнестрелни оръжия у нас, собственост на граждани. Това заяви пред БНР инспекторът в служба Контрол на общоопасните средства в Националната полиция Иван Джерахов.

Борисов нареди да се прецизира неизбежната отбрана
Обновена

Борисов нареди да се прецизира неизбежната отбрана

Работната група трябва да предложи промени в чл. 12 на НК

Огнестрелните оръжия, които са регистрирани за самоотбрана, са 124 хиляди. Близо 175 хиляди оръжия са собственост на ловци.

В България 208 хиляди души имат разрешение за носене на оръжие. Отделно в страната има малко над 35 хиляди регистрирани огнестрелни оръжия, собственост на юридически лица.

САЩ казва "сбогом на оръжията", а МВР не може да ги преброи

САЩ казва "сбогом на оръжията", а МВР не може да ги преброи

Макар че контролът над оръжията едва ли ще бъде затегнат в обозримо бъдеще, в САЩ поне е започнал дебат по темата

През последната седмица въпросът със неизбежната самоотбрана стана една от най-коментираните теми в държавата. Конкретният повод за това стана убийството на Георри Джевизов - Жоро Плъха, който беше открит мъртъв на 2 март на капака на автомобил пред сградата на областната управа. По случая беше задържан д-р Иван Димитров, който е началник на рентгеновото отделение в болницата в Пловдив. Задържането на доктора предизвика бурни реакции в обществото, главно около текстовете в закона, регламентиращи неизбежната самозащита. 

Вчера на среща на МС премиерът Бойко Борисов нареди да се създаде работна група, която да прецизира текстовете в Наказателния кодекс, регламентиращи института на неизбежната отбрана. 

Доктор Димитров изпразнил целия пълнител
Обновена

Доктор Димитров изпразнил целия пълнител

Той опитал да се укрие и три пъти сменял версията