Имаме проблем с пътната безопасност. Голяма част от пътните произшествия са причинени от млади шофьори. Трябва санкциите за нарушаването на Закона за движение по пътищата да се увеличат. Това заяви пред журналисти министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Ангажиментът за безопасността по пътищата не е само на МВР. Отговорност също носят други министерства и агенции, подчерта той.

Стоянов отбеляза, че се забелязва спад сред шофьорите, хванати да шофират след употребата на алкохол и наркотици. По думите му това се дължи на новата разпоредба за отнемането на превозните средства на пияни и дрогирани водачи. Той изтъкна, че мярката е крайна, но точно от такива мерки имаме нужда.

Той коментира и катастрофата в Пловдив, при която загинаха двама души. По думите му това е изключително тежко ПТП. Според него, за да изкорени две дървета и да се забие в трето, автомобилът се е движил със скорост около 200 км/ч.

По отношение на пияния полицай от Велико Търново, който се блъсна в билборд, Стоянов заяви, че служителя на МВР е отстранен и срещу него е образувано дело.

Вътрешният министър коментира и инцидента в Арбанаси, при който дете простреля друго дете по време на тържество. По думите му е безотговорно да се остави оръжие без надзор, когато наоколо има деца. Той подчерта, че на собственика на оръжието предстои да бъде повдигнато обвинение.

С 27% намаляват жертвите на катастрофи

С 27% намаляват жертвите на катастрофи

Институтът за пътна безопасност очаква драстичен ръст без нужните мерки