Иманяри изкопали 3-метрови трапове в археологическият резерват Улпия Ескус край Плевенското село Гиген, съобщи БНР. В незаконните разкопки ясно се виждат нарушените културни пластове на древния град.

Директорът на Регионалния исторически музей в Плевен д-р Володя Попов е сезирал Министерството на културата за последните набези.

"Там непрекъснато се осъществяват иманярски набези с доста сериозни поражения върху културните пластове. Колкото по-недостъпно е времето, толкова по-активни са те, тъй като това предполага, че ще останат незабелазяни. Това е цяла манифактура", каза д-р Попов.

Рискът да загубим Улпия Ескус е много голям, предупреди Попов.

В иманярските групи са ангажирани дори хора с позиции от големите градове, посочи музейният директор. Според него докато групите на ниско ниво в йерархията могат да бъдат респектирани на местно ниво от самия музей, то обвързаността нагоре по стъпалата на тази йерархия с управленски структури и с политиката за опазване на културното наследство е директна.

На обекта няма охрана. Володя Попов акцентира върху невъзможността държавата да опази недвижимото си културно наследство.

Обвиняват иманяри за пожарите в античния град Улпия Ескус

Обвиняват иманяри за пожарите в античния град Улпия Ескус

Шефът на Плевенския музей иска държавата да защити обекта

В България на този етап проблемът е много сериозен и задълбочаващ се. Сега е направено така, че археологическият резерват Улпия Ескус да не може да бъде охраняван и то е направено тенденциозно, то е направено за пари.

Министерство на културата си прави полиция за лов на иманяри

Министерство на културата си прави полиция за лов на иманяри

Уникални културни ценности се върнаха у дома си

В структурите, които отговарят за резервата, цари законодателен и административен хаос, категоричен бе Володя Попов.