Първото ядро от интегрираната информационна система на НЗОК, което засяга управлението на финансовите ресурси, вече е готово.

Това стана ясно на пресконференция в здравното министерство днес, на която присъстваха представители на министерството, здравната каса и консорциума БУЛ, който изпълнява заданието, предаде zdrave.net.

Изградените модули дават възможност да се правят справки в реално време, които да подпомагат вземането на управленски решения, обясни зам.-директорът на НЗОК Александър Огнянов.

В края на февруари ще завърши внедряването на първото ядро във всички районни каси.

Преполовена е и работата по второто ядро на информационната система, което ще обхваща обработката на искове от изпълнителите, медицински и финансов контрол, национални регистри, регулативни стандарти, жалби и бизнес-анализатор.

Работата върви по план, изоставане няма и изграждането на системата ще приключи в края на юни, увери здравният министър проф. Радослав Гайдарски.

В продължение най-малко на половин година информацията ще се въвежда паралелно в новата система и по стария начин, за да се избегнат грешки, а от началото на 2009 г. се очаква новата информационна система да работи самостоятелно.

Проф. Гайдарски очаква така да се намалят преките разходи в администрацията и да се увеличи ефективността при разходването на средства.

До момента в НЗОК е имало над 20 изградени модули, които обаче не работели помежду си, обясни директорът на касата д-р Румяна Тодорова.

През годините всяка районна каса си е изграждала собствени модули, които нямат връзка помежду си, а това давало статистическа информация, която никой не тълкува, допълни шефката на здравната каса.

С въвеждането на информационната система ще се сложи край на тази практика и въвеждането на информация във всички РЗОК ще се уеднакви, обясни тя.

Към момента около 86% от договорните партньори на касата в извънболничната помощ се отчитат по електронен път, каза още д-р Тодорова.

Oколо 60% от общопрактикуващите лекари пък имали електронен подпис, което ще даде възможност след време да се отчитат он-лайн, допълни тя.

Въвеждането на информационната система няма да създаде затруднения за лекарите и нищо в начина им на отчитане няма да се промени, увериха днес от касата.
Промяната ще се изразява в повишаване нивото на контрол в НЗОК, твърдят още от там.

Договорът за изграждането на информационната система на НЗОК бе подписан през септември 2006 г., а стойността му е 3,5 млн. евро.