Инкриминират незаконния добив на подземни богатства. Тази промяна в Наказателния кодекс одобриха министрите от кабинета "Борисов-3" на днешното си заседание. Предстои текстовете да бъдат внесени за разглеждане и гласуване в парламента.

Според текста за промени в НК, добивът на подземни богатства без концесия или когато концесията е спряна, се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба от 1000 до 20 000 лева.

На същото наказание подлежи и лице, което транспортира, съхранява, преработва или продава незаконно добити подземни богатства. По-рано през деня енергийният министър Теменужка Петкова и областният управител на Перник г-жа Ирена Соколова обсъдиха възможности за разрешаване проблемите на жителите на град Перник.

50 чувала въглища откриха край неработещ рудник в Пернишко

50 чувала въглища откриха край неработещ рудник в Пернишко

Зам.-министър е участвал в проверяващия екип

Според промените в НК затвор от една до осем години и глоба от 5 000 до 15 000 лева са предвидени при повторно нарушение и когато деянието е извършено от предварително уговорена група, в съучастие със служител от администрацията, в защитена територия или защитена зона, чрез използване на документ с невярно съдържание и други.

Перничани искат да се наказва незаконният добив на въглища

Перничани искат да се наказва незаконният добив на въглища

С протест пред парламента гражданите искат закон срещу нелегалните "къртици"

Размерът на предвиденото наказание се увеличава допълнително и в следните случаи - когато деянието е извършено от лице, което действа по поръчение или в изпълнение на организирана престъпна група, когато деянието е опасен рецидив, когато предметът на престъплението е в особено големи размери или случаят е особено тежък. Тогава наказанието може да стигне до 15 години лишаване от свобода и 500 хил. лева глоба.

Хайка разкри незаконен добив на въглища край Перник

Хайка разкри незаконен добив на въглища край Перник

Извършителите са задържани

Съгласно Закона за подземните богатства, Министерството на енергетиката е отговорната институция за контрол върху търсенето, проучването и добива на подземни богатства. Незаконният добив в този сектор е един от основните проблеми, причиняващи както преки вреди за държавата, така и проблеми, свързани с опазването на околната среда, горите и земеделските земи.

Преките загуби на държавата от тази дейност се изчисляват на милиони левове годишно.