Инспекторатът на Висшия съдебен съвет бе създаден за баланс, но сякаш се превърна в инквизиция на магистратите, а не в търсения коректив на тяхната работа. Това стана ясно от думите на Биляна Гяурова от Българския институт за правни инициативи пред БНР.

Инспекторатът беше създаден с изключително високи очаквания и с целта независимостта на съдебната власт да не се определя като някаква заплаха за обществото. Официалното честване на 10-та годишнина от създаването на Инспектората е част от календара на Българското председателство на Съвета на Европейския съвет.

В първите години на своята работа Инспекторатът получаваше доста позитивни оценки в рамките на механизма за сътрудничество и проверка. Полека лека обаче може да се каже, че неговата дейност се изроди по някакъв начин и първоначалните добри намерения катастрофираха в едно лошо изпълнение или по-скоро едно умишлено неизпълнение. Не може да се даде еднозначна оценка, заяви Гяурова.

Инспекторатът на ВСС приема доклада на ЕК като коректен

Инспекторатът на ВСС приема доклада на ЕК като коректен

Инспекторатът предприема всички необходими мерки за изпълняването на препоръките

Според нея избирането на членовете на Инспектората с квалифицирано мнозинство от парламента вече не е най-добрият вариант. Време е да се преосмисли начина, по който този орган се конституира, категорична е Гяурова.

По думите й, самите служители на Инспектората трябва да минат на проверка, за да може самите проверки да се изпълнят със съдържание. Проверките да имат по-качествен анализ. Необходим е сериозен функционален анализ на дейността на Инспектората, закрепен с дългогодишен стратегически план и реална визия за развитието на този орган като коректив на съдебната власт.

19 години се е точило дело за измама, установиха в Инспектората на ВСС

19 години се е точило дело за измама, установиха в Инспектората на ВСС

Проверката е за 1 юли - 30 септември 2017 г.

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет е създаден с четвъртата поправка в Конституцията по настояване на Брюксел. Той е с основно правомощие да проверява дейността на органите на съдебната власт, без да засяга независимостта на съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите.

Искат 1000 лв. глоба от Лозан Панов за неподадена декларация

Искат 1000 лв. глоба от Лозан Панов за неподадена декларация

За същото глобили Сотир Цацаров с 300 лв., а Евгени Диков - с 400 лева

През годините на Съдебния инспекторат беше възложено да следи случаите на бавно правосъдие, а от януари 2017-а - да проверява имуществото и интегритета на магистратите.