Личните данни на Антоанета и Радосвета Василева са били заличени от базата данни на Интерпол. Решението за това е взето на закрито заседание на Комисията за контрол на данните на Интерпол на 30 януари тази година. Това съобщиха от прокуратурата, където пък били уведомени на 13 февруари 2019 г. чрез отдела за международно сътрудничество (ДМОС) към МВР.

След запознаване със съдържанието на това уведомление и с мотивите за взетото решение, прокуратурата ни е отправила официално възражение до Комисията за контрол на данните при Интерпол.

Във възражението се изразява несъгласие с направените констатации от страна на конкретния състав на Комисията, взел това решение. Подчертава се, че то се основава само на твърденията на засегнатите лица и на направените от тях възражения, без въобще да е обсъдена позицията на държавното обвинение на България.

Издирват с Европейска заповед за арест Радосвета Василева

Издирват с Европейска заповед за арест Радосвета Василева

Напуснала страната на 16 август 2016 г.

Прокуратурата изразила категорично становище, че взетото решение е в противоречие със статута и функциите на Интерпол, защото то се основава на мотиви, свързани с обсъждане на обвиненията по същество, което е правомощие само на наказателен съд.

"Обвързването на доводите с обвиненията срещу Цветан Василев е неоснователно, защото не е отчетено, че наказателното производство по отношение на него е вече в съдебна фаза, за което Генералния секретариат на Интерпол е уведомен. Казусите с Антоанета Василева, Радосвета Василева и Цветан Василев досега са били обект на всеобхватен обмен на данни между Комисията и ДМОС - МВР, неприсъщ за множество други казуси", пишат от държавното обвинение.

Прокуратурата също така категорично възразява срещу твърдението за наличие на политически мотиви за наказателно преследване.

Според обвинението всеки опит на състав на Комисията да преценява основателността на обвиненията и да прави правни изводи противоречи на правомощията й и въобще на статута на международната организация.

Дъщерята на Цветан Василев също обвинена за пране на пари

Дъщерята на Цветан Василев също обвинена за пране на пари

Прокуратурата е разпоредила задържането й за 72 часа

Поради тези и други аргументи прокуратурата настоява за ревизия на решението на Комисията към Интерпол.

"Осъществена е координация с ръководството на МВР с цел конкретния казус, създаващ опасен прецедент, да бъде поставен за обсъждане в Генералния секретариат на Интерпол", допълват от прокуратурата.

СГС отказа да разгледа жалбата на Радосвета Василева за задържането ѝ

СГС отказа да разгледа жалбата на Радосвета Василева за задържането ѝ

Жалбата е процесуално недопустима, тя е преждевременно подадена и разглеждането ѝ се явява безпредметно

Повод за прессъобщението на прокуратурата станаха множество журналистически въпроси, които възникнала, след като Цветан Василев публикува в личния си блог информацията, че централата на Интерпол е анулирала бюлетините срещу неговата съпругата и дъщеря, издадени от БГ прокуратурата.

News.bg публикува цялото съобщение на Василев без редакторска намеса:

Българските власти получиха международен шамар: Централата на Интерпол анулира бюлетините срещу съпругата ми и дъщеря ни, издадени от прокуратурата

Бих искал да информирам българската общественост, че след разследване, Централата на Интерпол анулира бюлетините, издадени срещу съпругата ми и дъщеря ни от българската прокуратура. Централата на Интерпол е установила, че международните заповеди за арест са издадени в нарушение на Правилника на организацията, тъй като няма данни за престъпление. Решението е взето на редовно заседание на Комисията за контрол на информацията към Централата на Интерпол през януари 2019 г.

Напомням, че през 2017 г. българската прокуратура повдигна нелепи обвинения срещу съпругата ми и дъщеря ни и им издаде бюлетини на Интерпол с единствената цел да репресира семейството ми. Централата на Интерпол обаче прецени, че съшитите с бели конци обвинения, които противоречат на основни постулати на правото, не могат да са основание за бюлетина на Интерпол.

Решението на Централата на Интерпол е тежка присъда за поръчковата прокуратура на България. Прокурорските злоупотреби с право и системни нарушения на човешките права вече не само са известни на международната общност, но и наредиха България като нарушител на Правилника на Интерпол до страни като Русия, Казахстан и Турция.

За съжаление, българската прокуратура няма да си вземе поука, нито пък ще има последствия в България за прокурорите, които са злоупотребили с право. Това явно е национална политика.

Централата на Интерпол в момента разследва и законността на бюлетината издадена срещу мен, което допълнително изнервя българската прокуратура. До нас достигнаха новини за подготовка на нови изстъпления срещу семейството ми в стил "вендета", който е типичен за прокуратурата.

Междувременно, в опит да влияе на делото "КТБ", статуквото стовари гнева си върху невинни хора. Свидетели по делото КТБ бяха арестувани на база на скалъпени обвинения и са в ареста заради зависимостите на прокуратурата и съда. Очевидно е, че за специализирания съд липсата на каквито и да било доказателства, както и очеизвадно изфабрикуваните и фалшифицирани от прокуратурата и тяхното мекере Лазов "документи", са нещо съвсем нормално. Жалко е, че обществото показва отблъскваща незаинтересованост към този случай — никой не е застрахован, че няма да е следващият на мушка на властта.

Въпреки всичко, вярвам, че времето на мафията изтича — истината е като шило и си намира път, независимо в какъв чувал е задушена и колко е затегнат той.

Адвокатът на Цветан Василев видя съгласуваност между прокуратурата и съда

Адвокатът на Цветан Василев видя съгласуваност между прокуратурата и съда

Спецсъдът е създаден с определени цели, но те се изместиха с промяна на подсъдността