Вчера, 15.08.2017г., е повдигнато обвинение на Радосвета Василева, дъщерята на банкера Цветан Василев, потвърдиха от прокуратурата.

Обвинението е за пране на пари в особено големи размери - 2 645 179 лв. при условията на продължавано престъпление. Престъплението по чл. 253 ал.5 вр. ал. 4 вр. ал.1 и 2 вр. 26 ал. 1 от НК, уточняват от СГП.

Привличането на обвиняемото лице е извършено задочно в присъствието на упълномощен от Василева адвокат.

Към момента Радосвета Василева е с постановление за задържане за срок до 72 часа, но тъй като изпратените две призовки са получени от адвокат и няма данни Радосвета Василева да пребивава на територията на България, тя е обявена за общодържавно издирване и е издадена Европейска заповед за арест.

По данни на прокуратурата Василева е напуснала страната на 16 август 2016 г. и до този момент няма регистрирано влизане.

Дъщерята на Цветан Василев също обвинена за пране на пари

Дъщерята на Цветан Василев също обвинена за пране на пари

Прокуратурата е разпоредила задържането й за 72 часа

"Предприетите спрямо Радосвета Василева процесуално-следствени действия са съобразно разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс и постановеното спрямо нея задържане е обусловено от неявяването й пред разследващите органи и неустановяване на местонахождението й", посочват от прокуратурата.

Припомняме, че банкерът Цветан Василев и съпругата му Антоанета Василева се намират в момента в Сърбия, тъй като българската прокуратура ги е обявила за издирване по обвинения за фалита на КТБ. Сърбия на този етап отказва екстрадиция. В края на юли месец прокуратурата внесе обвинителния акт за КТБ окончателно в съда.

Миналата седмица стана ясно, че вашингтонската фирма JWI Inc. поема случая на Цветан Василев, като ще подаде документи за разглеждането му по закона "Магнитски".