Цветан Василев може да бъде първият случай, разглеждан в рамките на американския Глобален закон "Магнитски", съобщава американско онлайн издание "Хил". 

Този е закон, приет от Конгреса, позволява на правителството да налага санкции за нарушаване на човешките права при случаи, в които хора са репресирани при разкриване на корупция на високо ниво.

КТБ - най-голямата финансова измама в историята на България

КТБ - най-голямата финансова измама в историята на България

КТБ е пирамида и личен портфейл на Цветан Василев, отсече Иван Гешев

Василев е избрал вашингтонската фирма JWI Inc., подписвайки шестмесечен договор за 50 000 долара. Фирмата ще помага на бившия банкер за обработката на молба, която да бъде разгледана по силата на Закона

Преди да подпише договора, че ще представлява Василев, Джоузеф Оугъстин, изпълнителен вицепрезидент на JWI Inc., отишъл до Сърбия, където Василев и жена му се укриват в момента, за да се срещне с бившия шеф на КТБ.

Адвокатът на Цветан Василев не очаква справедлив процес

Адвокатът на Цветан Василев не очаква справедлив процес

Не го съветва да се връща в България

Първоначалните намерения на Оугъстин, който е прекарал близо 30 години в ЦРУ, били само да посети Василев и да го изслуша. След серия от разговори обаче, адвокатът обаче се убедил в невинността на Василев.

Бившият губернатор на щата Ню Мексико Бил Ричардсън също е съпричастен към случая "Василев" със своята организация "Richardson Center for Global Engagement". Ричардсън познавал Василев откакто двамата са били ангажирани в Атлантическия съвет.

Фондацията на Ричърдсън се занимава с подпомагане на политически затворници, защита на дивите животни по света, а сега вече и с правозащитни каузи, включително с казуси по закона "Магнитски".