От фирмата-инвеститор, която строи на плаж Алепу твърдят, че не са получили официална информация от Дирекцията за национален строителен контрол" (ДНСК). В открито писмо до медиите Стоян Василев, Собственик, "Блек Сий Фемили Резиденс" ЕАД пише, че нямат нито официално, нито неофициално информация и документи.

Те уверяват, че подават искания до всички отговорни институции, за да получат официална информация за предприетите действия и да им бъдат връчени административните актове, въз основа на които органите на ДНСК възлагат експертиза за премахване на изграденото законно противосвлачищно съоръжение. 

Университетът по архитектура прави експертиза за махането на бетона на Алепу

Университетът по архитектура прави експертиза за махането на бетона на Алепу

Разходите по премахването ще са изцяло за сметка на възложителя на строежа, уверяват от ДНСК

Той очаква документи от институции, свързана с реализирания първи етап на инвестиционно намерение: "Курортен комплекс "Алепу Вилидж", Етапно строителство - Първи етап "Укрепване на свлачище".

Според тях, фактите са следните:

  • до 15 март 2022г. няма заповед за премахване на укрепителното съоръжение;
  • до 15 март 2022г. не сме били уведомявани за започнало каквото и да е производство за установяване на незаконен строеж;
  • укрепителното съоръжение е въведено в експлоатация с Разрешение за ползване № СТ-05-118 / 13.02.2020 г., издадено от самите органи на ДНСК;
  • решението на ВАС № 11591 от 16.11.2021 г. по административно дело № 4725 / 2021 г. на ВАС няма общо с преценяване на "законността" на строежа, тъй като този въпрос е вън от предмета на делото. С това си решение съдът нито е обявил, че завършеният първи етап е "незаконен строеж", нито е разглеждал заповед за премахването му.
  • строежът не може да се квалифицира като незаконен, защото няма нито един акт на която и да е институция в тази посока;
  • официално не сме получавали никаква документация, нито сме уведомявани за започване на каквато и да е процедура по обявяване на укрепителното съоръжение за незаконно.

По думите на Стоян Василев това не е "скрит" хотел, а е укрепително съоръжение, което със своите контрафорси възпира активно свлачище

Инвеститорът на строежа на Алепу ще съди държавата в Страсбург

Инвеститорът на строежа на Алепу ще съди държавата в Страсбург

След като ВАС обяви разрешителното за строеж за нищожно

"Също така за пореден път подчертаваме, че желанието да се запази съоръжението, като се махнат някои контрафорси е невъзможно, без да се компрометира цялата конструкция, както е видно и от становища на Геозащита и МРРБ от 2020 г.", пише в откритото писмо.

Според тях това е укрепително съоръжение, изградено законосъобразно в частен имот. "По причини, не намиращи опора в закона, държавата има намерение да налага провеждане на мероприятия в частен имот, за който собственикът има всички необходими разрешения за осъществяване на легитимно инвестиционно намерение", пишат инвеститорите.

На финала пишат, че разчитат правителството да се бори с корупцията и да действа законосъобразно. На предложенията им за среща министрите не откликвали.