"Искам заплата, а не подаяние" и "IQ ми е над средното. А заплатата?" така полицаите отговориха на изказванията на вътрешния министър Валентин Радев.

Стотици полицаи изпълниха градинката при църквата "Св. Седмочисленици", в чието съседство се намира и Министерство на вътрешните работи.

Недостиг на полицаи заради ниско IQ

Недостиг на полицаи заради ниско IQ

Едни и същи кандидати участвали в конкурсите

Заместник-председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Илия Кузманов заяви, че искането им е за минимално увеличение на заплатите с 15% от 1-ви юли тази година.

"Ние настояваме за повишение на основните заплати тази година. В никакъв случай нямаме намерение да чакаме обещана перспектива, още повече в такива неясни параметри като за заплати ще се говори през 2018-та, това значи ли, че ще бъдат увеличени 2019-та година?", посочи Кузманов пред журналисти.

Пред своите колеги, участници в протеста, Кузманов посочи, че повече от 9 години са толерантни към министерството и към държавата. "В момента, ние вече не сме толерантни", заяви Кузманов.

Полицаи излязоха на жълтите павета
Обновена

Полицаи излязоха на жълтите павета

Няма диалог с министър Радев според синдикатите

По думите от декември 2008 г. синдикатите в полицията дават сигнали, че нещо в МВР не е наред. "За тези девет години никой не взе присърце тези наши сигнали", посочи Кузманов. Той изтъкна, че през последните 10 дена държавата най-накрая си е признала, че полицаите са я издържали, че са я спонсорирали с 30 млн. лв. за униформи.

Кузманов продължи с аргументите и посочи, че не са само тези 30 млн. Сумата била 100 млн. лв. защото голяма част от техниката, с която работи МВР, е купувана с лични пари на полицаите. Той посочи, че исканото увеличение е изстрадано. Заместник-председателят на СФСМВР отбеляза, че днешната дата на протест не е случайна. "Днес се навършват 81 години от създаването на Гражданска защита и малко повече от 2 години от нейното унищожаване", коментира той.

Полицаите излизат на серия от регионални протести

Полицаите излизат на серия от регионални протести

Първият протест е на 18 юли в София

Преди две години е била унищожена професията "спасител" при поредната оптимизация на министерството. Така пожарникарите са били натоварени да извършват спасителни действия, вместо да гасят, изтъкна Кузманов. 

По думите му проблемите в дирекция 112 са огромни. Той бе категоричен, че от 5-ти юли до днешна дата преговори с г-н Радев не са провеждани.

"Не отговаря на истината - твърдението на министъра, че всеки ден провежда разговори със синдикатите", заяви Кузманов. Според него преговори няма, защото ще отнеме само две минути, за да бъде установено, че МВР няма аргумент, за да не увеличи заплатите на полицаите.

Искаме полицаи навсякъде, а после - полицейщина, негодува Валентин Радев

Искаме полицаи навсякъде, а после - полицейщина, негодува Валентин Радев

Вътрешният министър не вижда повод за оставка

Той бе категоричен, че МВР има резерв. "Този резерв по наше предположение е повече 35 млн. лв. Този резерв не е изхарчен от служебното правителство. Този резерв в момента се харчи от сегашния кабинет", каза Кузманов.

СФМВР се заканват да изпратят нотариална покана за преговори с вътрешния министър. Кузманов посочи, че ще е смешно, ако се наложи съдът да определя датата на преговорите с ръководството на МВР. Нотариалната покана за преговори съдържа спорните въпроси за увеличаване на заплатите, за спешни изменения и допълнения на Закона за МВР и за подготвяне на нов Закон за МВР.