"Хем искаме полицаи навсякъде да ни пазят, хем после казваме полицейщина." С тези думи вътрешният министър Валентин Радев коментира притесненията, възникнали след прокарването на промените в Закона за движение по пътищата.

Притесненията за "полицейщина" станаха повод опозицията да поиска оставката на Валентин Радев. Припомняме, в сряда, 12 юли, депутатът Красимир Янков от БСП поиска оставката на вътрешния министър. Тогава червеният депутат заяви, че Радев е заплаха за демокрацията и промените, които прекарва целят да наложат политически натиск върху гражданите. "Проверките на "Пътна полиция" няма да се отнасят само за шофьорите, но и за пътниците. Това е полицейщина", категоричен беше Янков.

МВР шефът притеснен от езиковата некомпетентност на служителите в тел. 112

МВР шефът притеснен от езиковата некомпетентност на служителите в тел. 112

"Заплатите са ниски, а очакваме да знаят 3 езика"

Главният аргумент на Янков за оставката на Радев беше промяната в Закона за движение на пътищата, която предвижда в спираните за проверка автомобили да се проверяват за неплатени актове и фишове както шофьора, така и пътниците, които се превозват.

Вътрешният министър изненадан, че му  искат оставката
Обновена

Вътрешният министър изненадан, че му искат оставката

Валентин Радев уточнява, че ГДБОП ще рови само в иззети мобилни устройства

Относно промени в Закона за движение по пътищата вътрешният министър посочи пред Нова телевизия, че в закона се прилагат над 90 промени. По думите му тези промени са основни."Вкарваме над 90 промени, за да озаптим това, което се случва по пътищата", обясни Радев. По думите му в България хората хем искат да бъдат пазени и да има полицаи навсякъде, във всяко населено място, хем после говорят за полицейщина.

По въпроса за поисканата оставка Радев коментира, че не е чул нито един въпрос от Красимир Янков по време на блицконтрола в сряда. "Сигурно е хубаво за опозицията да излиза и да обяснява такива неща", допълни Радев.

Вътрешният министър коментира и други теми.

Относно конфликтите с роми, които възникнаха в някои градове в страната. Според министърът тези конфликти могат да застрашат националната сигурност, но те залягали дълбоко в обществото. "Полицията отива. Потушава... Но това, което се случва, е процес. Там е намесено цялото общество. Не може да искате от нас да поправим процеса", допълни Радев.

Състоянието на 18-годишния Алекс от Бяла се подобрява

Състоянието на 18-годишния Алекс от Бяла се подобрява

Протестите в Бяла се прекратяват

Относно мъжът, който уби по брутален начин приятелката си в София и после преби и ограби момче и момиче, качили се при него на стоп по пътя за морето. Припомняме, във вторник, 11 юли, главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че преди да убие 29-годишната Виола Николова срещу Стефан Станев е имало 5 жалби, между които и закана за убийство. Последната жалба била от 16 май тази година. Само по една от петте преписки обаче е било образувано досъдебно производство, а останалите 4 били отказани от прокуратурата.

4 вида дрога в кръвта на Станев, обвинен за бруталното убийство на приятелката си
Обновена

4 вида дрога в кръвта на Станев, обвинен за бруталното убийство на приятелката си

Страдал от психически проблеми и се лекувал от зависимост

По този въпрос Радев коментира, че вътрешното министерство си е свършило работата. "Имало е 4 случая. Два от тях сме ги предали на прокуратурата. По другите два има съставени предупредителни протоколи. В 3 от 4 случая сме действали", обясни Радев и допълни, че ще разговаря с главния прокурор по случая.

Относно разкрития на Нова телевизия за ромски семейства, занимаващи се с джебчийство. Установено е, че има цели цигански фамилии, които се занимават само с джебчийство. Един от тези случаи - жена на име Мария, която има 162 криминални регистрации за кражби. По случая се знае още, че жената е започнала с криминалната си дейност преди да навърши 18-годишна възраст. Валентин Радев не беше запознат с този случай, но обеща да направи необходимата проверка. "Това е начин на живот за тях. Тази жена трябва да бъде санкционирата, така че да не краде и да не посяга отново", посочи министърът.

Симеонов иска полицейско управление във всяка циганска махала

Симеонов иска полицейско управление във всяка циганска махала

Трябвало да се провери и обществената поръчка за ремонта на парламента

Относно обирът на грандиозната сума от 1.5 млн. лв. в пари и ценности в София. Припомняме, по информация на "24 часа" близо 1.5 млн. лв. в пари и ценности са били откраднати от дома на родителите на братята бизнесмени Димитър и Красимир Илиеви в столичния квартал "Бистрица". Двамата братя са известни с това, че притежават клубове и дискотеки в София. По думите на Радев сумата не била точно такава. Той призова хората да не държат такива суми пари вкъщи. "За това има трезори, банки, сейфове. Вкъщи не трябва да се съхраняват такива големи суми". В къщата е имало и доста охранителни средства, но те не попречили на престъпниците.

Относно ало-измамниците, които ръководят схеми за телефонни измами от Румъния, Радев обясни, че се работи и по този въпрос. Припомняме, оказа се, че в Румъния се продават предплатени СИМ карти за неограничено ползване, които не се регистрират при покупка. Това прави възможно и лесно координирането на измамите и воденето на логистиката на ало-мафията в България и Гърция. Вътрешният министър обясни, че вече се работи с румънските власти по този въпрос и че трябва да се намери начин да се усложни процедурата по закупуване на СИМ карти в Румъния. "Свързали сме се с румънските си колеги, но те са малко по-мудни, защото това не засяга тяхната държава", заключи Радев.