Заседание на делото за атентата на летище Сарафово се бави заради съдебна поръчка до властите в Израел. От българския съд искат да проведат разпити с видеоконферентна връзка. Молбата е изпратена в чужбина още през месец май 2019 г., но оттогава отговор по нея няма, стана ясно в спецсъда, пише "24 часа".

Поръчката е за разпити на пострадалите от взрива, както и на наследници на петима от убитите.

На 18 юли 2012 г. бомба избухна в автобус с израелски туристи на летището. Загинаха 7 души, сред които български шофьор и самият атентатор, поставил бомбата до багажа на туристите в автобуса.

Делото е първото за тероризъм в България от 1989 г. То влезе в съда през 2016 г., но започна по същество в началото на 2018 г. Първоначално имаше проблеми с издирването на ранените и близките на загиналите в атентата. 

Отложиха делото за атентата на летище Сарафово

Отложиха делото за атентата на летище Сарафово

Следващото заседание е за 18 май

До момента съдът е разпитал всички свидетели от България. Очаква се показания да дадат 51 израелци. Магистрати се надяват да получат скоро отговор на съдебната поръчка, за да може да се организира видеоконферентната връзка и процесът да върви към приключване.

До делото са допуснати граждански искове за около 200 млн. лв. от ранените и от роднини на загиналите израелци като най-големият е за 47 млн. лв. Искове са предявени и от бащата на починалия български шофьор и от ескурзоводка, служителка на туроператорска фирма.

Ако не могат да се изпълнят видеоразпитите, има вариант съдиите, прокурорът и адвокатите по делото да бъдат командировани до Израел, но няма яснота кой ще поеме разходите.

Съдебният състав с председател Аделина Иванова и член-съдия Виржиния Петрова определи на днешното заседание 7 резервни дати за делото между 27 февруари и 2 юни 2020 г

Седем години след атентата в Сарафово няма осъдени

Седем години след атентата в Сарафово няма осъдени

Самоличността на атентатора бе установена по-късно след ДНК експертиза

Припомняме, при терористичния акт на 18 юли 2012 г. автобус с израелски граждани бе взривен. Освен атентаторът - самоубиец, загинаха петима израелски граждани и българският шофьор на автобуса Мустафа Кьосов. Ранени бяха 35 души.

Подсъдими задочно са двама ливански граждани - Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан, които вече пета година се издирват с червена бюлетина на "Интерпол". Единият от тях има и канадско гражданство. И до сега няма напредък по издирването им. Те са привлечени задочно в наказателния процес и са обвинени като помагачи на самовзривилия се Мохамед Хасан ел Хюсейни.

На 10 май отново бе отложено делото за атентата на летище Сарафово. Делото тръгна по същество през януари 2018 г. Преди това няколко пъти съдебният процес претърпя фалстарт.

Първото заседание по него беше насрочено още през септември 2016 г., а още през юли 2016 г. обвинителният акт за терористичния атентат бе внесен в Специализирания съд.

Материалите по делото са 80 тома. Свидетелите са около 170 души, експертизите - около100.

Самоличността на атентатора бе установена по-късно след ДНК експертиза.