Прокуратурата поиска ефективни присъди за смъртта на Ангел Димитров-Чората, починал на 10 ноември 2005 г. по време на полицейската операция "Респект", информира БНР.

Обвинението иска да бъде потвърдена присъдата на първата инстанция.

Мирослав Писов получи 18 години лишаване от свобода, а останалите подсъдими - Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков - по 16 години.

На 17 февруари 2010 г. Военноапелативният съд прие нова петорна експертиза за смъртта на Чората по искане на адвокатите на подсъдимите полицаи.

На 12 май 2010 г. пред съда бе представена допълнителна експертиза за смъртта на Димитров. Според нея е възможно той да е починал от задушаване, причинено от позата, в която е бил поставен при задържането си.  

Според вещите лица по тялото на Димитров не са открити травми, които категорично да говорят, че са причинени от притискане по време на ареста. Според тях, ако Димитров е бил удрян по време на задържането си, това може да доведе до специфично състояние на стрес, което уврежда целия организъм.

Експертите не отговарят категорично на въпроса дали гърчове на Ангел Димитров, причинени от задушаване, могат да бъдат сбъркани с буйстване.