На заседанието на ВСС в понеделник членове на съвета ще предложат на колегите си да покажат разпечатки за изпратените от тях съобщения по време на заседанието, по време на което беше огласен SMS-ът от премиера Бойко Борисов до председателя на ВКС Лозан Панов.
Това заяви пред БНР членът на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев.

Предложението е продиктувано от факта, че все още не е известно кой е изпратил по време на заседанието на ВСС в четвъртък съобщението до Борисов, което той препрати на Панов, а той от своя страна му даде публичност.
Припомняме, SMS-ът до премиера гласеше: „Лозан Панов отново предложи да Ви изслушаме за двете каки. Не го приехме."

По думите на Калпакчиев, случаят от четвъртък илюстрира факта, че независимостта на съдебната власт е поставена под сериозна заплаха.

Скандалът с SMS-а означава, че има намеса на ръководители на изпълнителната власт в работата на съдебната, подчерта Калпакчиев.

Той допълни, че версиите за препратено съобщение целят да омаловажат случилото се, чиято същност е пряка намеса на ръководителя на изпълнителната власт в дейността на съдебната.

„Контекстът и подтекстът на това съобщение, според мен, ясно може да бъде разчетен в смисъл, че министър-председателят следи как протича проверката на „независимата“ съдебна власт по отношение на един сериозен конфликт и скандал за зависимост и предупреждава, по време на взимане на решението, един от членовете на ВСС, и то председателя на Върховния касационен съд, който се изказва по темата, че той не желае името му да бъде замесвано. Това, за мен, е ясната част от действието.” – каза още Калин Калпакчиев.

Той уточни, че ВСС ще подходи към ситуацията, за да се съхрани „частицата от останало достойнство на съдебната власт, която и ние представляваме”.

Според юриста, разследването на записите по „Яневагейт" трябва да продължи и то от независим орган въпреки заключението на Етичната комисия, която прекрати проверката, защото експертиза показала, че записите са манипулирани.

Проверката, извършена в етичната комисия на ВСС- това заявихме в четвъртък на заседанието, включително и г-н Лозан Панов – не е извършена безпристрастно, не е извършена пълно, не е извършена обективно, не е извършена публично.
Калпакчиев и негови колеги настояват експертизата и всички протоколи от заседанията на Комисията да бъдат публикувани.

Проверката трябва да продължи, друг е въпросът дали етичната комисия трябва да продължи да я прави, заяви магистратът, според когото, при добросъвестно разследване на случая могат да бъдат извършени много други действия, едно от които е изискване на справка за комуникацията в приложението „вайбър“.

„Нямаме и никаква информация за това как протича разследването в прокуратурата. Нямаме никаква информация дали проверява съдържанието на разговора или ще се сведе проверката само до това дали записът е законен или незаконен.” – коментира членът на ВСС.

Той цитира реч от 2015 г. на председателя на Върховния съд във Великобритания, във връзка с конституционни реформи в Обединето кралство, че съдиите са длъжни активно да участват в обществените дебати за конституционна реформа, като тяхното критично мнение е особено полезно, защото те са свързващото звено между обществото и властите.