Прокуратурата ще внесе в съда искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" на 31-годишния Велизар М., който в момента е задържан за нападението с брадва над полицай в Провадия, съобщават от прокуратурата във Варна. 

Другата задържана за нападението Фатме М. се спасява от ареста заради двумесечното си бебе.

Производството се води по член 131, ал. 2 от НК, тъй като причиняването на телесните повреди е при изпълнение на службата на служителя. Срещу извършителите на дръзкия инцидент ще бъдат повдигнати и обвинения по член 270, ал. 1 от НК - за противозаконно пречене на орган на властта да изпълни задълженията си.

След сигнал за силна музика нападнаха пловдивски полицаи с брадва

След сигнал за силна музика нападнаха пловдивски полицаи с брадва

Заведено е досъдебно производство

Припомняме, че инцидентът се случи, след като полицейски патрул е реагирал на сигнал на гражданин за силна музика в квартал в Провадия след 22 часа. След отправено предупреждение музиката да бъде спряна заради късния час, мъжът отказва да стори това, както и да се легитимира с документи за самоличност, като започва да се държи агресивно спрямо служителите на реда. След предприетите действия той да бъде задържан, от къщата излиза млада жена, която нанася два удара с обратната страна на брадва по един от полицаите. След това хора от съседна улична компания се нахвърлят с юмруци и твърд предмет върху ударения служител. Двама от участниците успели да избягат, но вече са задържани. За да овладее ситуацията и агресията, колегата на ударения служител предприел респектиращи действия.

За три спецакции срещу битовата престъпност на територията на Белослав, Аврен и Провадия информира старши комисар Даниел Пашов.

На над десет изградени КПП-та са задържани общо 18 лица, както и един, обявен за издирване за установяване на адрес. Изготвени са 29 полицейски разпореждания по чл. 64 от Закона за МВР. Проверени са общо 408 лица, профилактирани са над 70 лица от криминалния контингент. Установен е и извършител на кражба от частен дом с. Синдел, както и 53-годишен водач на МПС, управляващ товарен автомобил с прекратена регистрация.

При трите акции са проверени над 204 МПС. В с. Куманово полицейски автопатрул подава сигнал със стоп-палка и предприема опит за спиране, с цел извършване на проверка на кола с чужда регистрация. Водачът не спира на подадения сигнал, а увеличава скоростта на колата и се отдалечава. С включена звукова и светлинна сигнализация полицаите последват автомобила и малко по-късно установяват колата, изоставена отключена в поле в землището на с. Орешак.

След издирване е установен водачът - 18-годишен мъж от село Каменар, който е неправоспособен. Лицето е задържано за 24 часа, повдигнато му е и обвинение. 

Продължават и проверките на поставени под карантина лица. Близо 700 адреса са били проверени проверени във Варна и областта за спазване на наложената им задължителна домашна карантина.