Иван Гешев ще изчака решението на президента Румен Радев и на Конституционния съд и тогава ще говори. Главният прокурор отказа да коментира пред журналисти, след като бе изслушан от Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права на Европейския парламент в Страсбург. 

"Говорих за върховенството на закона, руското влияние и правовата държава. Изявление ще давам в България, приятен ден", беше лаконичен Гешев пред медиите. 

Самото заседание на групата продължи изключително кратко и беше закрито за журналисти.

"Обсъждахме важни въпроси като правовата държава и върховенството на закона, корупцията по високите етажи и всичко, което интересува нашите европейски партньори", коментира кратко Гешев участието си на заседанието на ЕП.

Иван Гешев отстранен от ВСС от поста главен прокурор

Иван Гешев отстранен от ВСС от поста главен прокурор

16 гласа "за" уронването на престижа на съдебната власт

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев обаче разкри повече подробности около засегнатите теми в Страсбург.

Обсъждани са вече приетите промени в НПК, както и Закона за съдебната власт. Интерес е подбудил и въпросът какво предвиждат промените в Конституцията, а по-конкретно - идея за два нови съвета, един за съдиите и един за прокурорите и следователите. По думите на Дечев съветът за съдиите ще се избира именно от съдии, за да се пресече възможността за политическо влияние над съдебната власт.

"Запознах ги с нашето отношение към трескавата активност от страна на главния прокурор Иван Гешев в последните седмици", изтъкна зам.-правосъдният министър. Обясних, че тази активност е необходима, но точно в този момент тя пробуди известни съмнения за пристрастност, посочи Дечев.

Според него за много от случаите, в които Гешев е проявил активност, фактите са били известни от години, но прокуратурата останала сляпа за тях.

Гешев официално поиска имунитета на Бойко Борисов

Гешев официално поиска имунитета на Бойко Борисов

Искането е внесено в Народното събрание

"И когато стана ясно, че ще бъде приет механизъм, тогава изведнъж и най-после Иван Гешев прогледна и чу най-после за информацията и фактите, известни от години". Тази супер активност не се дължи на желание наистина да се свърши необходимото според закона, а по-скоро изглежда като реваншизъм, смята Дечев.

По думите му, ако президентът издаде указ за отстраняването на Гешев- "всичко приключва". За позицията ще бъде назначен временно изпълняващ функцията на главния прокурор от някой от неговите заместници, допълни Дечев.

Наталия Киселова очаква президентът да забави указа за Гешев

Наталия Киселова очаква президентът да забави указа за Гешев

Причината- да чуел сензационните разкрития на Гешев в Страсбург