Не може да се каже дали президентът ще има основание да отхвърли указа за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор, но има основание да забави, за да види какви ще бъдат сензационните разкрития, които се закани, че ще направи Иван Гешев. Това заяви доц. Наталия Киселова пред БиТиВи за предсрочното отстраняване на главния прокурор Иван Гешев с 16 гласа "За" и 4 гласа "против" във ВСС.

Тя обясни, че Конституцията е предвидила споделена компетентност между Висшия съдебен съвет и президентството. След като се направи предложение към държавния глава, той да има няколко дни да се запознае с предложението за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор и да издаде указ. Не трябва да се изключва възможността президентът да върне предложението за ново обсъждане, уточни Киселова.

Тя очаква главният прокурор да развие тезата, че не му е била осигурена защита. Правото на защита по отношение на магистратите е във връзка с тяхното кадрово развитие. По отношение на тримата големи актът, с който се назначават и освобождават, е с указ на президента, който подлежи на контрол за конституционност в Конституционния съд.

Киселова изтъкна, че Гешев все още е главен прокурор, но се повдигат няколко въпроса - дали е в командировка или в отпуск? Неговият мандат ще бъде прекратен, докато не бъде подписан указът за неговото предсрочно освобождаване от президента, подчерта тя.

Доц. Наталия Киселова добави още, че ако президентът бързо подпише указа за Гешев, то е хубаво ВСС да избере кой да изпълнява пълномощията на главен прокурор. Големият въпрос е кой ВСС ще избере новият главен прокурор - сегашният или новият, пита тя.

Гешев напусна ВСС, отпътува за Страсбург и обеща разкрития

Гешев напусна ВСС, отпътува за Страсбург и обеща разкрития

Магистратите се разделиха по въпроса дали да продължат заседанието