Инспекторатът към ВСС е осъществил в цялост правомощията си във връзка с подадения сигнал от страна на депутата Делян Пеевски по действието на съдебните състави в Стара Загора и е извършил проверка съобразно компетентността си по чл. 54, ал. 1 ЗСВ на организацията по образуването, движението и приключването на двете дела в РС - Стара Загора и ОС - Стара Загора, както и за спазване на принципа на случайния подбор по чл. 9 ЗСВ при разпределянето им. Нарушения не са установени.

Това съобщават в подробен отчет по извършената проверка от ИВСС. Описвайки подробно къде и какво е проверено, както и това че не са открили никакви нарушения или отклонения от добрите практики от ИВСС посочват, че правната преценка относно приложението на закона от въззивния съд не е била предмет на проверката и не може да бъде проверена от Инспектората, тъй като той няма такива правомощия.

"Това е така, тъй като следва да се анализират както приетите за установени факти по случая, така и материалния закон, приложим към тези факти, чиято проверка излиза извън рамките на законоустановената компетентност на Инспектората. Компетентността да извърши преценка по правилността на приложението на закона е на горестоящия съд - по реда на инстанционния контрол. В конкретния случай произнасянето на ОС - Стара Загора по правилността на определението на РС - Стара Загора за вземане на мярка за неотклонение да не подлежи на инстанционен контрол. Независимо от това, по силата на чл. 106, ал. 1, т. 10 ЗСВ Апелативен съд - Пловдив има правомощие да анализира и обобщи съдебната практика на окръжните съдилища от неговия съдебен район по приложението на закона."

Заради това и ИВСС е изпратил на председателя на Апелативен съд - Пловдив акта от извършената проверка, ведно и сигнала, подаден от Делян Пеевски.

Припомняме, че депутатът от ДПС пусна сигнал в Инспектората на 31 юли. Днес той направи и изявление пред медиите, след което и от ИВСС разпространиха информацията.

Пеевски нарочи за смяна Инспектората на ВСС

Пеевски нарочи за смяна Инспектората на ВСС

Причината - бездействието на сегашния орган по отношение на случая с Дебора от Стара Загора