За първи път съдебната система работи в такава екстремна ситуация, но тя продължава да работи с немалки темпове. Това увери пред БНР представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев. И в пандемични условия съдебната система не спря да работи, дори в пиковия момент, обясни той.

Относно атмосферата ВСС и на съдийската му колегия в частност той посочи, че "категорично не е враждебна" и дори в случаите на по-продължителни и тягостни заседания "наличието на хора, които имат различно виждане, може да промени някои неща".

Прокуратурата не приема да има отделен прокурор, разследващ главния

Прокуратурата не приема да има отделен прокурор, разследващ главния

"Всеки прокурор в държавата има компетентност и може да разследва главния"

По повод фигурата на разследващия главния прокурор Боян Магдалинчев коментира, че това може да става чрез избор във ВСС ad hoc (по конкретен казус - бел. ред.), измежду действащите прокурори, когато има наличие на данни за извършено престъпление от главния прокурор или неговите заместници, а не само на "уличен натиск - да се каже: той извърши престъпление".

"Според мен точно в този избор не би следвало да участва главният прокурор", подчерта представляващият Висшия съдебен съвет.

Законовите норми ще гарантират независимост на този прокурор от главния прокурор, както в административно и йерархично отношение, така и в процесуално, смята Магдалинчев.

Той припомни, че според решение на Конституционния съд всеки един прокурор може да извършва такова разследване.

Припомняме, че вчера от прокуратурата заявиха, че не приемат да има отделен прокурор, разследващ главния. 

на 3 декември от ГЕРБ предложиха промени в НПК, с които се създава фигурата на Разследващ прокурор. Той ще разследва главния прокурор.

През ноември 2019 година тогавашният правосъден министър Данаил Кирилов се срещна с експерти от Венецианската комисия във връзка със законопроекта за въвеждане на ефективен механизъм за разследване срещу главния прокурор и председателите на върховните съдилища.

Венецианската комисия прие очакваните препоръки към страната ни за разследването на главния прокурор и реформата в съдебната система.