С Решение № 58/20.09.2022 г. по наказателно дело № 179/2022 г. Върховният касационен съд (ВКС) окончателно оставя в сила присъдата на Окръжен съд - Велико Търново по в.н.о.х.д. № 357/2021 г.

Делото е образувано по касационен протест срещу въззивната присъда, с която е отменена частично първоинстанционната присъда на Районен съд - Велико Търново и Димитър Върбанов - работил като репортер в предаването "Господари на ефира", е признат за невиновен по повдигнатото му обвинение за лъжесвидетелстване, съобщиха от ВКС.

С първоинстанционната присъда подсъдимият е признат за виновен в това, че на 26 септември 2018 г. Във Велико Търново като свидетел по досъдебно производство пред старши разследващ полицай устно съзнателно потвърдил неистина (престъпление по чл. 290, ал. 1 от НК), а именно, че бил издърпан до вратата на склад на едноличен търговец в гр. Велико Търново, блъснат и изхвърлен от склада, вследствие на което паднал на циментовата настилка и си ударил ръка, крак и главата, имал рана от охлузване с кръвотечение на ръката, а вследствие на удара на главата в земята е получил световъртеж и частична загуба на съзнание. Наложено му е наказание "лишаване за свобода" за срок от 1 година, чието изпълнение е отложено за срок от 3 години.

В протеста се изтъкват доводи за съществени процесуални нарушения при анализа на доказателствените средства, довело до незаконосъобразно оправдаване на подсъдимия. Претендира се отмяна на съдебния акт и връщане на делото за ново разглеждане на въззивната инстанция.

ВКС приема протеста за неоснователен. Според върховните съдии, за да постанови съдебния си акт, въззивният съд е извършил цялостна проверка на оспорваната присъда и след комплексен собствен анализ на доказателствените източници е достигнал до различни от приетите от първата инстанция фактически заключения, довели до извод за несъставомерност на инкриминираното деяние, тъй като съобщеното от подсъдимия Върбанов пред разследващия орган на досъдебното производство е истина. В мотивите се казва, че правилно и законосъобразно въззивният съд след извършен цялостен, пълен и обективен анализ на събрания доказателствения материал е достигнал до извод за несъставомерност на деянието от обективна страна, тъй като безспорно е установено, че подсъдимият по време на разпита му като свидетел пред разследващия орган е описал обстановката така, както той лично, субективно я е възприел и е съобщил това, което той е усещал като болки към момента на разпита, т. е. посоченото от него е истина. "За да е налице реализиран състав по чл. 290, ал. 1 от НК е необходимо деецът в качеството си на свидетел устно или писмено съзнателно да е потвърдил неистина или да е скрил истина пред съд или друг надлежен орган на властта, каквото в случая подсъдимият не е извършил", подчертават върховните съдии.

Валери Симеонов задава 7 въпроса на "Господари на ефира"

Валери Симеонов задава 7 въпроса на "Господари на ефира"

Колко други изгорели от репортажите на предаването по подобен начин, пита вицепремиерът

Припомняме, на 26 септември 2018 г. бе съобщено, че е нападнат и бит журналист. Трима души нападнали и били репортера на "Господари на ефира" Димитър Върбанов, докато е правил разследване.

В тази връзка на 26 срещу 27 септември вечерта, премиерът Борисов разпореди разследване и наказания за нападението над репортера и поиска спешно да му се докладва. Той коментира инцидента от Ню Йорк, където е на посещение за участие в сесията на Общото събрание на ООН.

На база на съществуващата информация на 27 септември от АЕЖ настояха за наказване на извършителите и се обяви за още адекватни мерки за защита на журналистите от насилие.

БАБХ коментира, че вече са направени масирани проверки във въпросните помещения за хранителни стоки във Велико Търново. Проверката им е приключила с няколко наказателни постановления. Сред нарушенията е констатирано, че в склада има продукти с изтекъл срок за годност. Тези продукти са спрени от реализация. Установени са и други нарушения.

След това обаче наяве излязоха кадри от охранителни камери, които опровергаха версията на репортера Върбанов. Репортерът беше освободен от предаването заради опит да подведе обществеността с действията си след приключване на репортажа, излъчен в предаването.

Междувременно съдът във Велико Търново освободи двамата мъже, арестувани и обвинени в нанасяне на лека телесна повреда на репортера. Предвид кадрите, прокуратурата коментира, че се обмисля дали и какви ще са обвиненията срещу мъжете от склада, както и дали Върбанов също да бъде обвинен в престъпление срещу правосъдието.