От предаването "Господари на ефира" обяснява в своя позиция, публикувана на официалната им страница, че до този момент нито нито те, нито Димитър Върбанов са твърдели, че Върбанов е бит по време на разследване в склад за хранителни стоки.

Използваните в медиите изрази като "жестоко пребит" и "тежък побой" са преувеличени, за което са заявили вчера и се надяват да не се омаловажава факта, че е имало физическо насилие, макар и не в такъв размер и да не се измести фокуса от 3-месечното им разследване за недобросъвестен търговец, създаващ опасност за здравето на хората.

Въпреки това, осъзнавайки отговорността, която носят пред българското общество, считат за редно да оповестят, че заради съзнателен или не опит на репортера да подведе обществеността с действията си след приключване на репортажа излъчен в предаването, той е отстранен от екипа.

"В този момент повече от всякога ни се налага да бъдем безкомпромисни в ситуация като тази и независимо от това, че имаме дълга история с Димитър Върбанов и неговата професионална работа до момента, единственото възможно решение за нас е да се разделим с него. Търсенето и защитаването на истината е най-важната ценност, която "Господари на ефира" отстоява, това е в основата на всичко, което правим", пишат продуцентите на предаването.

В контекста на събитията, свързани с репортера Върбанов, Нова Броудкастинг Груп коментира, че е силно обезпокоена от погрешното внушение, което журналистът е създал и не приемат подобни методи, несъвместими с принципите на професионалната разследваща журналистика. Те се разграничава от случилото, се казва позиция на медията.

Обвиниха двама за нападението над журналист в Търново

Обвиниха двама за нападението над журналист в Търново

В причиняване на лека телесна повреда

Междувременно, съдът във Велико Търново освободи двамата мъже, арестувани в четвъртък и обвинени в нанасяне на лека телесна повреда на Димитър Върбанов, съобщи НоваТВ.

По време на съдебното заседание са изгледани записите от охранителни камери в и пред склада. Именно те хвърлят нова светлина върху случилото се с Върбанов. Вижда се как трима души избутват Върбанов от помещението. Кадри от друга камера показват как репортерът пада на земята, но не се вижда дали е хвърлен или пада сам. Не се вижда и дали си е ударил главата, както първоначално разказа той. Върбанов остава известно време подпрян на лакът, след което ляга по гръб, а операторът го снима.

Предвид кадрите, прокуратурата коментира, че ще обмислят дали и какви ще са обвиненията срещу мъжете от склада.

Прокурори обмислят дали да обвинят Върбанов в престъпление срещу правосъдието.

Колегите на бития журналист: Нямаше да се стигне до бой, ако институциите работеха

Колегите на бития журналист: Нямаше да се стигне до бой, ако институциите работеха

От предаването "Господари на ефира" излязоха с позиция

Припомняме, на 26 септември бе съобщено, че е нападнат и бит журналист, като трима души са нападнали и били репортера на "Господари на ефира" Димитър Върбанов, докато е правил разследване.

В тази връзка на 26-ти срещу 27-и септември вечерта, премиерът Борисов разпореди разследване и наказания за нападението над репортера и поиска спешно да му се докладва. Той коментира инцидента от Ню Йорк, където е на посещение за участие в сесията на Общото събрание на ООН.

В тази връзка и на база съществуващата информация, на 27-и септември АЕЖ настоява за наказване на извършителите и се обяви за още адекватни мерки за защита на журналистите от насилие.

Във връзка с инцидента, БАБХ коментира, че вече са направени масирани проверки във въпросните помещения за хранителни стоки във Велико Търново. Проверката им е приключила с няколко наказателни постановления. Сред нарушенията е констатирано, че в склада има продукти с изтекъл срок за годност. Тези продукти са спрени от реализация. Установени са и други нарушения.