Две крупни суми са отмъкнати с измама от възрастни жени във Варненско. На 17 декември т.г. са получени три сигнала за извършени телефонни измами и един за опит за извършване на такава, съобщиха от МВР-Варна.

При два от случаите са използвани познатите сценарии за пострадали близки хора, които се нуждаят от лечение, а при третия потърпевшият е въведен в заблуждение, че е необходимо да заплати сума пари за освобождаване на пратка.

Пострадали са три жени на възраст 77 г., на 80 г. и още една на 80 години. Сумите които са предадени са съответно: 7150 лв., 9800 лв. и 231 щатски долара и 10 880 лева. По трите случая има образувани досъдебни производства, по случая с опита за измама има образувана преписка, материалите за тях са докладвани на дежурен прокурор от Районна прокуратура – Варна.

Полицаите съветват отново да обърнем внимание на своите възрастни близки, да не пропускаме да ги предупредим за възможността да станат жертва на измамници по телефона, да им обясняваме спокойно как да реагират и да действат.

Нека преди предстоящите Коледни и Новогодишни празници поговорим с близките си за тази опасност и нека не забравяме да ги УВЕРИМ, че са В БЕЗОПАСНОСТ при разговорите по телефона, съветват полицаите. Те наблягат, че е по-добре ДА ЗАТВОРЯТ и ДА ПРЕКЪСНАТ разговора, отколкото да изслушат дори лъжовната информация. Важно е да ги убедим, че преди да дадат каквато и да било сума пари трябва да се свържат задължително с останалите членове на семейството.