Кабинетът одобри изпълнението на плащания по пет решения на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ), в които страната ни е била осъдена.

Първото дело - "Методиев срещу България", е свързано с отказа на български съд да регистрира вероизповеданието "Мюсюлманска общност Ахмадия". По това дело ЕСПЧ констатира нарушения на свободата на религията и на забраната за дискриминация. Присъденото обезщетение за неимуществени вреди е в размер на 4 000 евро.

Второто дело - "Шалявски и други срещу България", е свързано с установяването на нечовешко и унизително отношение и липса на ефективно вътрешноправно средство за защита при задържането на жалбоподателя, както и неадекватното отношение към състоянието му. По това дело ЕСПЧ е осъдил страната ни на обезщетение в размер на 3 000 евро за неимуществени вреди и 2 500 евро - за разноски по делото.

Третото дело е "Велкова срещу България". По това дело ЕСПЧ намира, че продължителното неизпълнение на влязло в сила съдебно решение е нарушило правото на жалбоподателката на достъп до съд. Присъдено е обезщетение в размер на 20 000 евро за имуществени и неимуществени вреди и 6 424 евро разноски.

Четвъртото дело - "Генов срещу България". По това дело ЕСПЧ определя, че спрямо жалбоподателя е било взето недостатъчно аргументирано съдебно решение, което е нарушило правото на жалбоподателя на достъп до съд. На жалбоподателя е присъдено обезщетение в размер на 2 400 евро за неимуществени вреди и 1 000 евро за разходи и разноски по делото.

Петото дело - "Господинови срещу България". Решението по това дело се отнася до 10 жалби, подадени от лица, изтърпяващи доживотни присъди в различни затвори в България. Всичките жалби са срещу условията в затворите. Присъдените обезщетения възлизат общо на 19 000 евро, а 6 082 евро са за разходи и разноски.