Черната кутия на падналия край Шабла изтребител МиГ-29 ще бъде разчетена в лаборатория в Русия. Това обяви в Карлово министърът на отбраната Георги Панайотов.

Той обясни, че РСК-МиГ предпочита снемането на данните да стане в тяхна лаборатория. По тази причина при първа възможност черната кутия с трима души - от Военна прокуратура, Военна полиция и ВВС, ще заминат за Руската федерация, щом се уредят формалностите.

Военните искат помощ от производителя на черната кутия за сваляне на данните

Военните искат помощ от производителя на черната кутия за сваляне на данните

Само той можел да гарантира запазването на информацията

Панайотов съобщи, че обучението на пилотите в изтребителната авиация ще бъде възстановено до 2 - 3 седмици.

От своя страна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поясни, че щурмовата, вертолетната и транспортната авиация не са спирали да изпълняват плановата си летателна дейност. Стрелбите на зенитно-ракетни войски, които трябваше да се проведат по време на учението на полигон Шабла и бяха прекратени на 9 юни, са препланирани за септември.

Припомняме, на 24 юни устройството беше намерено на дъното на Черно море и извадено с подводен робот. Стана ясно обаче, че черната кутия е частично повредена от водата и има лентов кабел за подмяна, а поставянето на нов крие риск от компрометиране на информацията. По тази причина военните препоръчаха да се потърси съдействие от производителя.

На 9 юни сутринта беше съобщено, че "при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България, самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили, е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч.". При трагичния инцидент загина майор Валентин Терзиев.