"В момента България се управлява от библиотекарите и палачите зад тях. Не се страхувайте! Време е в България да възстановим законността!". Това призова по време на пресконференция в БТА Огнян Цеков - секретар на първото в България Независимо дружество за защита правата на човека с патрон Илия Минев.

Повод на пресконференцията беше сигнал до прокуратурата за престъпления на ген.-майор Георги Танев (бивш министър на МВР) и ген.- лейтенант Костадин Коцалиев (бивш началник на Главно следствено управление - ГСУ).

Огнян Цеков разказа как бил отвлечен от улицата по време на комунистическия режим в България преди 1989 година, хвърлен в следствения арест на "Развигор" №1 в София.

"18 дни моите близки, роднини и обществото не знаеше къде съм. Радио "Свободна Европа" от 18-ия ден оповести моето задържане и тогава бе съобщено на моето семейство, че съм задържан от ДС. Този арест продължи 4 месеца", разказа Цеков.

Според него: "Всички кадрови офицери, както и комунистическите структури носят солидарна отговорност за престъпленията на комунистическата диктатура и трябваше да бъдат осъдени до сега. Тогава в България щеше да бъде възстановена законността", каза Цеков.

Той призова за търсене на отговорност от авторите на репресии срещу гражданите по време на социализма. "Българският комунистически режим беше осъден със Закон, но не е потърсена отговорност. Съществува пълното основание да бъде търсена наказателна отговорност от редица живи негови функционери, които са били високопоставени в структурите на репресивните органи Държавна сигурност и на МВР".

От своя страна герберът Методи Андреев призовава всички репресирани, които са живи, да напишат свои писма до Главна прокуратура, до Конституционния съд, да покажат гражданска солидарност помежду си. "Само гражданска инициатива може да спре тази стъпка".

"Това е сериозен политически акт, който казва, че в България справедливост за престъпленията на комунистическия режим няма да има", коментира Андреев сигнала на главния прокурор до КС.

Цацаров атакува в КС отпадането на давността за престъпления при комунизма

Цацаров атакува в КС отпадането на давността за престъпления при комунизма

Иска да бъде върната

"Нищо не е забравено и няма как да бъде забравено. Нищо не е простено, защото няма как да е простено нещо, за което извършителите не са се разкаяли", заявиха участниците на пресконференцията.

На нея стана ясно, че вчера в Истанбул е имало пресконференция, организирана от пет български организации на наши изселници.

Не стана ясно как и защо в тази пресконференция са участвали и представители на 10 други организации от Азербайджан, Източен Туркестан, Ирак, Иран, Босна, Молдова, Афганистан.

Нейният представител, дошъл днес в София заяви: "Не можем да простим и да забравим това, което са живели бащите ни, дедите ни. Тук (в България по времето на социалистическия режим - б.р. ) не бяха само турците, тука бяха и българите. В лагера "Белене" първо бяха българите. Те бяха изхвърлени на животните за храна", заяви българският изселник в Турция, който си призна, че няма много лични спомени от времето преди 1989 година.

"Страхът още живее в България и ще живее докато комунистите не бъдат наказани, страхът няма да си отиде", каза Васил Къдринов от център "Хана Арент".

Във всички останали страни - пропагандата на комунизма е наказуема със затвор, у нас се насърчава. Колко бивши служители на ДС са преподаватели, дори ръководители на институти. Децата не получават никаква представа за това, което е било, няма музейна експозиция, която да намеква, че е ставало нещо нередно.