Според бившия главен секретар на МВР и експерт по национална сигурност Калин Георгиев България е застрашена от тероризъм, колкото всяка една друга страна. По думите му няма конкретен профил, към който се насочват вербовчиците, те работели дори с 9-10-годишни деца.

В този смисъл няма съмнение, че обвиненото за тероризъм 16-годишно дете от Пловдив, е жертва. 

Все пак трябва да имаме съзнание, не бива да унищожаваме бъдещето на едно 16-годишно дете, заяви бившият главният секретар на МВР във връзка с излезлите в публичното пространство снимки на семейството на детето.

Според него родителите му са много силни хора, тъй като това, че са подали сигнал е много отговорно.

Бащата на арестувания за тероризъм 16-годишен сигнализирал властите преди месец

Бащата на арестувания за тероризъм 16-годишен сигнализирал властите преди месец

Момчето е абсолютна жертва на интернет според адвоката му

Той е на мнение, че травмата ще му остане за цял живот. Калин Георгиев призова и да се оставят службите да работят по случая, призова и да доверие в органите на реда.

Бившият главен секретар обясни, че спирането на комуникация е един от първите признаци на заявка за екстремистки действия.

По думите му криминални психолози говорят за т.нар. "смъртоносна триада", която започва с отчуждение от семейството и приятелите, промяна в поведението, следното от проектиране на бъдещ живот, свързан с терористичната групировка.

Относно исканите от Младен Маринов антитерористичните центрове, Георгиев уточни, че в САЩ те са мултифункционални и работещи. Той обясни, че в тези центрове в САЩ участват представители на всички специални служби и дават резултати.

Терористите от ДАЕШ с месеци "обработвали" 16-годишния да удари в Пловдив

Терористите от ДАЕШ с месеци "обработвали" 16-годишния да удари в Пловдив

Имал знаме на "Ислямска държава", пращали му клипове

Припомняме, че на 8 юни стана ясно, че за първи път у нас е предотвартен терористичен акт. Задържано беше 16-годишно момче, готвело терористична атака в Пловдив. 

Адвокатът на момчето Емил Велинов заяви пред bTV, че детето не е имало мисъл в глава си да нарани някого или да предизвика взрив.

Вчера вътрешният министър Младен Маринов подчерта, че промяната в оперативната обстановка налага създаването на антитерористични центрове у нас

Младен Маринов иска антитерористични центрове

Младен Маринов иска антитерористични центрове

Според него в някои случаи се налага информацията да не става обществено достояние