Има длъжности в МВР като памперси - трябва да се сменят периодично, защото иначе дават миризма. Това заяви пред Нова телевизия бившият главен секретар на МВР и експерт по национална сигурност Калин Георгиев.

Думите му бяха по повод служителите на реда, взимащи подкупи и демонстриращи луксозен начин на живот. По негови думи тези служители на МВР всъщност са малък процент, но хвърлят голямо петно върху всички останали честни хора, които работят в системата.

Георгиев обясни, че полицията винаги е имала проблеми с ниския и среден управленски състав. "Началниците, които пряко трябва да си контролират хората, се страхуват да го правят, защото непрекъснато са с тях. Трябва да се ескалира равнището до главен секретар или министъра, за да тръгнат нещата. Има едно примиренчество на този тип управленски състав", обясни той.

Относно полковника от НСО, обвинен в управление на група за поръчкови убийства и организиране на убийството на Станка Марангозова, Георгиев заяви, че прокуратурата и полицията са се справили прекрасно с разплитането на случая.

Масон, служител на НСО, организирал убийството на Станка Марангозова
Обновена

Масон, служител на НСО, организирал убийството на Станка Марангозова

Прокуратурата знае кой е поръчителят, издирват го с Интерпол

"Това е поредният абсурд. Най-трудно им е на комиците в момента, защото не могат да ни разсмеят през абсурда, защото животът ни е абсурден". Така той коментира факта, че именно човек от НСО е замесен в схемата.

Запитан защо е допуснато бизнесменът Иво Масларов, който е спряган за поръчител на убийството на Марангозова, да напусне страната, Георгиев обясни, че няма как един човек да бъде задържан, ако няма достатъчно събрани данни за извършено престъпление. Ако е имало възможност поръчителят да бъде задържан към момента, той е щял да бъде, убеден е Георгиев.

По отношение на битовата престъпност и акциите срещу нея бившият секретар на МВР заяви, че тя е социокултурен феномен за България, в който последното решение е на полицията и прокуратурата. По негови думи преди прокуратурата и полицията много институции не са си свършили работата - социални, образователни, религиозни.

Гешев обещава случаите на битова престъпност да намалеят значително

Гешев обещава случаите на битова престъпност да намалеят значително

По думите му вече се е справил с телефонните измами, намалели са наполовина

"Тези хора не знаят кое е добро и кое е лошо. Този феномен трябва да бъде преодоляван с много други фактори. Ако човек има стопери в съзнанието си, обяснено му е, че не бива да се краде, убива - става въпрос за формиране на култура", обясни Георгиев. Чалга поколението вече има деца, следващите ще са по-страшни, по-необразовани, без спирачки, предупреди той.

Според него реактивният подход на прокуратурата към проблема е добър, но преди полицията трябва да се намесят много други инстанции.

Иван Гешев: Ако не се справим с битовата престъпност, да закриваме държавата

Иван Гешев: Ако не се справим с битовата престъпност, да закриваме държавата

Главният прокурор поиска съдействието на местната власт